У вівторок, 16 квітня 2024 року, на базі ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулася урочиста академія на тему: «Українсько-польські відносини в історичній перспективі» в межах Тижня Республіки Польща в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Модераторка заходу — докторка історичних наук, директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професорка Наталка Земзюліна.

Відкрив зібрання ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко. Він привітав усіх, хто долучився до Тижня Республіки Польща в Черкаському національному університеті, подякував науковцям з українських, польських ЗВО, дослідницьких установ за підтримку ініціативи в проведенні міжнародного форуму, важливість і значимість якого очевидна.

Олександр Володимирович наголосив на особливому значенні сьогодні відносини між Україною і Польщею. Із початком повномасштабної російської агресії в Україну 24 лютого 2022 року українсько-польські відносини  вийшли на принципово інший рівень, почала формуватися нова сторінка спільної історії України та Польщі.  Україна переконалася, що має надійного союзника – Польщу. Від початку російсько-українського конфлікту Польща була однією з перших держав, яка надала Україні міжнародну підтримку, включаючи гуманітарну, матеріальну та військову допомогу. Республіка Польща прийняла на власній території більше 2 мільйонів українських біженців (сьогодні ця цифра коливається у межах мільйона), переважно — жінок і дітей, що вимушені рятуватися від російського геноциду. Польща забезпечила українських громадян тисячами робочих місць, створила сприятливі умови для розвитку українського бізнесу на своїй території. Громадяни Польщі відкрили для українців не лише свої домівки, а й серця. Ми це знаємо, відчуваємо, дякуємо.

І сьогодні, на третьому році широкомасштабної війни Польща надає Україні послідовну підтримку на її шляху європейської інтеграції.  Украй важливий є  конструктивний, науковий, суспільний діалог між нашими народами, інтелектуальними елітами задля побудови щирих стосунків, базованих на взаємній шані до історичної правди, розвитку українсько-польських взаємин на засадах порозуміння та взаємоповаги.

Плідна праця наукової громади, подібні успішні проєкти в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького сприяють розвитку  міждержавних,  міжуніверситетських,  особистих відносин.

Особливо приємно, що з вітальним словом до науковців звернувся Яцек Ґоцловські — консул Республіки Польща у місті Києві. Шановний гість підкреслив важливість подібних наукових заходів для підтримання довіри, щирості й конструктиву польсько-українських відносин.

Професор, декан факультету історичних наук Університету ім. Міколая Коперніка в Торуні (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu) Станіслав Рошак розповів про активну співпрацю істориків Факультету історичних наук Університету ім. Миколая Коперніка в Торуні з істориками України.

Доктор габілітований, професор Поморського університету в Слупську, Польща (Uniwersytet Pomorski w Słupsku), голова Українського товариства в Польщі Роман Дрозд приділив увагу у своєму виступі науковій діяльності Українського історичного товариства у Польщі, презентував учасникам урочистої академії наукову літературу.

Ірина Матяш — докторка історичних наук, професорка, голова правління громадської організації «Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин» поділилася з присутніми своїми розвідками, присвяченими спільним місцям пам’яті офіційної і культурної дипломатії України і Польщі, підкреслила важливість виявлення, реєстрації, комеморації і комунікації у цьому питанні.

Заступник директора Музею польських дітей — жертв тоталітаризму в Лодзі (Muzeum Dzieci Polskich – ofiar totalitaryzmu. Niemiecki nazistowski obóz dla polskich dzieci w Łodzi) Анджей Яніцький розповів про діяльність свого музею, у напрямку дослідження долі польських та українських дітей під час Другої світової війни.

Ольга Морозова — докторка історичних наук, професорка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, запрошений дослідник кафедри архівістики, дидактики та історії історіографії Варшавського університету (Uniwersytet Warszawski) презентувала громаді виставки «Дві війни — одне страждання» та «Аби моє «Люблю тебе» не прийшло запізно». Що є фундаментальним результатом співпраці українських та польських вчених в контексті дослідження трагедії дітей під час збройних конфліктів.

Директорка Державного архіву Черкаської області Тетяна Клименко свій виступ присвятила діяльності поляків на Черкащині і ХІХ — на початку ХХ ст. на основі раніше неопублікованих архівних матеріалів.

Завершив урочисту академію Віталій Масненко — доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професор. Ґрунтовна доповідь якого була присвячена особливостям сучасного діалогу українських і польських істориків: стану, обмеженням та перспективам.

 

 

Про  всі заходи у межах тижня Республіки Польща в ЧНУ ім. Богдана Хмельницького 11-18 квітня 2024 року тижня Республіки Польща в ЧНУ ім. Богдана Хмельницького 11-18 квітня 2024 року

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького,

Вікторія Чаплюк, студентка 1 курсу спеціальності «Журналістика» ННІ української філології та соціальних комунікацій

Фото: Віолетта Костенко, студентка 1 курсу с пеціальності «Журналістика» ННІ української філології та соціальних комунікацій