У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відкрили тематичну аудиторію «Польська світлиця», створення якої відбулося завдяки зусиллям ректорату, дирекції ННІ іноземних мов, колективу кафедри слов’янської філології, зарубіжної літератури та методики навчання, а також підтримці приватної Школи польської мови і культури «Uczmy się polskiego!».

Директор ННІ іноземних мов подякувала ректору університету за підтримку ініціативи зі створення тематичного освітянського простору.

Цим заходом, як зазначив ректор університету Олександр Черевко, продовжуємо тиждень Республіки Польща та Дні польської мови в університеті.

За його словами, ректорат націлений на  забезпечення сучасного й комфортного освітнього середовища для студентів нової освітньої програми «Польська мова. Переклад та міжкультурна комунікація» та популяризацію вивчення польської мови студентами різних спеціальностей, які за навчальним планом вивчають польську мову.

Це системне врахування рекомендацій МОН України та НАЗЯВО щодо інклюзивного середовища, яке забезпечить умови для навчання здобувачів з особливими потребами.

На сьогодні, продовжив ректор, в університеті склалися всі об’єктивні передумови для вивчення польської мови. Про це свідчить те, що польська мова вже інтегрована в освітній процес України; започатковано її вивчення з 5 до 11 класу, концептуальних підходів до процесів оновлення змісту освіти Нової української школи, які ґрунтуються на «Рекомендаціях Європейського Парламенту та Ради Європи щодо формування ключових компетентностей освіти впродовж життя».

Випускники цієї освітньої програми зможуть бути не лише перекладачами, а й першими кваліфікованими вчителями польської мови на Черкащині.

Студентам, які сьогодні взяли участь у написанні Диктанту з польської мови на звання Orzeł ortografii polskiej (Орла польської орфографії) ректор побажав натхнення навчатися. Щоб ця нова навчальна аудиторія стала фундаментом для досягнення професійних вершин у майбутньому.

Зі словами вдячності за співпрацю до присутніх звернувся Міхал Станіслав Ястжембскі, викладач польської мови, посланець NAWA, який працює в ЧНУ з 2021 року.

Cтудент 1 курсу Нікіта Ральф ОП «Польська мова. Переклад та міжкультурна комунікація» виголосив польською мовою слова вдячності керівництву університету, викладачам за можливість отримувати знання в комфортних умовах.

Студенти написали диктант. Йде перевірка. Інформацію про переможців буде оголошено пізніше.

А далі було приємне: студенти  читали за ролями уривки з п’єси Шекспіра «Ромео і Джульєтта»  польською мовою.

Кафедра слов’янської філології, зарубіжної літератури та методики навчання