Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького спільно з польськими колегами проводить міжнародну наукову конференцію «Польсько-українські відносини  щодо російської агресії проти України: історичний та сучасний контексти», робота якої розпочалася 11 квітня у змішаному форматі.

Співорганізаторами конференції виступили історичний факультет Варшавського університету, факультет політології та журналістики Університету ім. Адама Міцкевича в Познані (Польща) та навчально-науковий інститут міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського університету імені Богдана Хмельницького.

Метою конференції є проведення серії заходів на тему нападу Росії на Україну, його вплив та значення для польсько-українських відносин у суспільному та науковому аспекті.

У відкритті спільної українсько-польської конференції взяли участь Анджей Шептицький, заступник міністра науки та вищої освіти Республіки Польща, Лукаш Несьоловський-Шпано, декан історичного факультету Варшавського університету, Олександр Черевко, ректор Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, Рафал Вітковський, проректор Університету Адама Міцкевича в Познані, Анджей Стельмах, декан факультету політичних наук та журналістики університету ім. Адама Міцкевича в Познані, Георгій Папакін, директор Інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського НАНУ, Іренеуш Пьотр Май, директор Музею польських дітей – жертв тоталітаризму в місті Лодзь.

Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко у своєму виступі наголосив на важливості співпраці між державами та подякував польським колегам.

— Цим заходом розпочинаємо тиждень Республіки Польща в Черкаському національному університеті розпочався Передовсім дякую подякував польському народу за підтримку і прихисток для українців.

Прикро, що нині польсько-українські взаємини погіршилися через економічні питання. Переконаний, їх буде вирішено. А наше майбутнє бачу у дружбі та співробітництві.

Польський державник і президент Лех Качинський під час російсько-грузинської війни у 2008 році попереджав, що Грузія стала першою жертвою росії, але згодом російські танки можуть з’явитися в Україні, країнах Балтії і в Польщі.

Зараз це геополітичне пророцтво справджується, і якщо Європа не об’єднається в допомозі Україні, то вона теж опиниться під загрозою з боку агресивного сусіда.

Нам здається, що ми гарно знаємо історію, але ми знаємо її російський варіант.

Наративи, які псують наші відносини з польським народом – у більшості російські. Тому українсько-польські історичні дослідження такі важливі.

З початком повномасштабної війни ми в інституті іноземних мов відмовилися від викладання російської мови і ввели освітню програму «Польська мова. Переклад та міжкультурна комунікація», почали підготовку вчителів польської для шкіл. Вдячний нашим історикам за популяризацію України в Польщі. В українців та поляків більше причин для дружби, ніж для розбрату. Дякую керівництву Варшавського університету за надану комунікативну платформу, колегам з Польщі за підтримку ініціативи в проведенні міжнародного форуму. Цінуємо наші зв’язки з польськими партнерами. Співпрацюємо на всіх рівнях — на академічному, а також із Посольством Республіки Польща в Україні, з польською діаспорою в Черкасах, через Полонійний центр. Разом, ми і сильніші, і здатні досягти перемоги над спільним ворогом, — сказав Олександр Володимирович.

У межах проведення конференції як з польської, так і з української сторони, заплановано ряд заходів. Зокрема, виставка «Щоб моє «Я люблю тебе» не прийшло занадто пізно». «Листи дітей з війни», що представлена у Музеї польських дітей — жертв тоталітаризму в місті Лодзь (Польща). Упродовж наступного тижня у Черкаському національному буде тривати Урочиста академія за участю українських  та польських університетів, дослідницьких установ, організацій та центрів із загальної тематики конференції.

 Про  всі заходи у межах тижня Республіки Польща в ЧНУ ім. Богдана Хмельницького 11-18 квітня 2024 року тижня Республіки Польща в ЧНУ ім. Богдана Хмельницького 11-18 квітня 2024 року

 

Відділ міжнародних зв’язків

Фото: Віолетта Костенко, студентка 1-PR курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій