Для здобувачів освіти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 4 квітня 2024 року проведено презентацію стипендіальних та освітніх програм міжнародних академічних обмінів.

Проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло виступив зі вступним словом та розповів студентам про цінність набуття досвіду семестрового навчання за кордоном. Адже під час мобільності учасники здобудуть інноваційні знання та унікальні навички, які пізніше зможуть використати під час післявоєнної відбудови України. Він зазначив, що Черкаський національний університет має багаторічний досвід участі студентів у програмах міжнародної мобільності. Вже понад 200 здобувачів освіти ЧНУ навчалися у Польщі, Іспанії, Латвії, США, Канаді, Німеччині, Ізраїлі та інших країнах.

Начальник відділу міжнародних зв’язків Олександра Дем’яненко ознайомила студентів з напрямками міжнародної співпраці та можливостями академічної мобільності відповідно до  чинних угод, а також наголосила на продовженні роботи з європейськими університетами з метою розширення мережі партнерів для студентських обмінів за двосторонніми угодами та у межах програми Erasmus+. Вона відзначила, що студенти, які зацікавлені в участі в академічній мобільності, повинні володіти іноземною мовою на рівні, достатньому для навчання в іншомовному середовищі (В1 — В2), а також мати високий середній бал академічної успішності.

Докладніше про програми семестрового стажування та навчання студентів у межах двосторонніх угод з Поморським університетом у Слупську (Польща) та Університетом Яна Длугоша в Ченстохові розповіла студентам заступник начальника відділу міжнародних зв’язків Тетяна Забарна. Слухачі дізналися про особливості процедури подання заявок для проходження семестрового навчання. Провідний фахівець відділу міжнародних зв’язків Максим Щербаков презентував актуальні для студентів щорічні програми Global UGRAD (США), Mitacs (Канада), Study Tours to Poland (Польща), приділивши особливу увагу дедлайнам та переліку документів для подання заявки на кожну з програм. А також розповів про курси польської мови від NAWA та можливості вивчення англійської мови онлайн від британської освітньої компанії ReallyEnglish.

Координатор програми Еразмус+ в ЧНУ Наталія Сливка презентувала можливості академічної мобільності за програмою Erasmus+ КА171, які діють в університеті. Це програми з університетом Вальядоліда (Іспанія), Відземським університетом прикладних наук (Латвія) та Політехнічним університетом Тімішоари (Румунія). Зокрема, Черкаський національний університет здійснює активну співпрацю за програмою Еразмус+ з університетом Вальядоліда з 2019 року, за цей час 14 студенток ЧНУ навчалися в Іспанії. У 2023 р. ЧНУ долучився до європейського університетського альянсу E3UDRES2 як асоційований партнер. Завдяки партнерству з альянсом E3UDRES2 були укладені угоди про академічну мобільність за програмою Еразмус+ з Відземським університетом прикладних наук (Латвія) та Політехнічним університетом Тімішоари (Румунія). Чотири студентки ЧНУ вже навчаються за програмою Ерамзус+ у Латвії. Окрім мобільності за постійними угодами, студенти мають змогу брати участь у короткотермінових тренінгах за напрямом Erasmus+ Youth, які проводяться у різних країнах Європейського Союзу.

Відділ міжнародних зв’язків