Студенти кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відвідали дводенний тренінг «STOPманіпулятор» від Академії української преси, що відбувся 4 – 5 квітня.

Спікерували захід президент Академії української преси, доктор філологічних наук, професор Валерій Іванов та медіаексперти Юлія Кулик та Максим Запорожченко. Захід відбувся за підтримки Фонду Фридриха Науманна «За Свободу». Ключова мета тренінгу — пояснити, як розпізнати маніпуляції та уникати їх. Протягом двох днів студенти разом із тренерами аналізували український медіапростір, ділилися своїм досвідом та грали в професійні ігри.

Валерій Іванов розповів про роботу АУП в умовах воєнного часу:

— Із початку повномасштабної війни Академія української преси особливу увагу приділяє розвитку «інформаційного імунітету» українців з акцентом на вміння опановувати емоції та ідентифікувати психологічні прийоми маніпуляцій. І саме тому сьогодні ми в Черкасах продовжуємо роботу в цьому напрямі.

Юлія Кулик пояснила, яку роль у нашому житті відіграють соціальні мережі та як не потрапити в інтернет-пастки.

Спікерка додала, що люди давно розпочали полювання на підписку. Важливий параметр — викликати інтерес. Як це можна зробити? Що цікаво людям? Усе, що пов’язане з їхніми інстинктивними потребами. Якщо якесь явище викликає у вас сильний інтерес, очевидно, там буде маніпуляція.

— Наш мозок дуже лінивий, йому набагато простіше споживати «інформаційний фастфуд» — швидку інформацію з готовими рішеннями, а ще легше ту інформацію, що підживлює переконання, стереотипи та упередження. Набагато більше зусиль ми витрачаємо, коли контент треба аналізувати, перевіряти та оцінювати його вплив, тобто вмикати критичне мислення. Тому надзвичайно важливо тренувати свої навички й збільшувати частку здорового медіараціону, – зауважив Максим Запорожченко, менеджер медіаосвітніх програм АУП.

Студентка-журналістка 4 курсу Тетяна Чупилко зазначила, що тренінг був цікавий, адже спікери розповідали про дуже важливі та актуальні теми. Тренери створили дружню і комфортну атмосферу, добре комунікували з майбутніми медійниками, давали змогу кожному поділитися своїми думками, а також провели інтерактивні вправи.

Детальніше пропонуємо переглянути у відео:

Автор: Тетяна Пасічна, студентка 4-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій
Відео: Андрій Некористенко, студент 3-Ж курсу, «Студентське телебачення» ННІ української філології та соціальних комунікацій