Навчально-методичний посібник «STOP-стереотипи: методи їх подолання в українському суспільстві» презентували в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Його авторка — Наталя Степанова, кандидатка філософських наук, доцентка, доцентка кафедри дошкільної та спеціальної освіти ЧНУ.

— Повномасштабне вторгнення росії в Україну (2022 рік) принесло глобальні диструкти в усі сфери життя. Одним із таких є намагання позбавити нас незалежності та соборності. В один момент перед жителями областей, що межують з росією, постали виклики: або вони змінюють місце проживання, або залишаються в місцях, де відбуваються активні бойові дії. Зважаючи на це, з’явилися тисячі людей, які отримали статус — внутрішньо переміщених осіб.

Немає нічого важливішого за життя та добробут людини, її комфорт має багатовекторну піраміду, де фізіологічні та безпекові потреби не більш важливі за сферу поваги, самостійності чи визнання.

З метою розвіяти стереотипи й упередження, з якими зіткнулися українці, з одного боку, хто змушений був переїхати на нове місце проживання в різні куточки України, а з іншого — ті, у громадах яких з’явилися переселенці, був підготовлений навчально-методичний посібник «STOP-стереотипи: методи їх подолання в українському суспільстві», — розповіла Наталя Степанова.

 

Авторка ставить завдання: ознайомити українську громадськість з можливостями подолання в суспільстві упереджень та стереотипів, зосереджуючи увагу на важливості гнучких навичок, особливо критичного мислення кожної людини. Пояснює, у чому різниця між критичним та стереотипним мисленням, і чому останнього варто уникати. Матеріали посібника включають навчально-методичне забезпечення інформаційних годин та розробки тренінгів, які рекомендовано проводити з молоддю для того, щоб у суспільстві запобігти виникненню стереотипів та пропагуванню культурних розбіжностей, розгортання непримиренності й жорстокості.

Із самою презентацією та матеріалами посібника можна познайомитися за посиланням

 

 

Кафедра дошкільної та спеціальної освіти