2022 рік закінчує свій поступ однією із найвидатніших подій всесвітнього масштабу: у грудні виповнюється 300 років із дня народження одного з найвідоміших мислителів світу — Григорія Савича Сковороди.

Він входить у п’ятірку найвідоміших філософів і разом із Сократом, Арістотелем, Спінозою, Ніцше й належить до когорти тих, хто «змусив» світову громадськість думати, міркувати й, звісно, любити.  

Долучається до святкування ювілею й вся науково-педагогічна громада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. 24 листопада цього року відбулася науково-практична конференція та науковий семінар з теми «Григорій Сковорода — мислитель, письменник, педагог». 

Учасниками заходу стали фахівці різних галузей: педагоги, філософи, літератори, мовники, історики, що вказує на багатогранність постаті Г. С. Сковороди. 

Ще на початку 30-х років  ХХ століття український мислитель Дмитро Чижевський писав: «Тепер є не менше, ніж 250 великих та малих праць, присвячених Сковороді, який, як це загально визнано, — є найцікавіша постать історії українського духу. У цих працях висловлено, напевне, не менше, ніж 250 різних поглядів на Сковороду...». Сьогодні можна стверджувати, що натепер існує понад п’ять тисяч праць, присвячених Григорію Сковороді й до кінця його творчість не вивчена та залишається актуальною для українського та світового суспільства.

Поважним гостем на заході став Олександр Шамрай, заступник голови Черкаської державної обласної адміністрації, доктор філософії. У вітальному слові він подякував науковій громаді університету, що навіть у такий складний для країни та суспільства час продовжує освітню діяльність і головне, сповідує настанови «українського Сократа», Григорія Сковороди.

— Україна має багато особистостей, які формували історію і будували суспільство. Серед них —  Григорій Сковорода. Його творча спадщина заснована на його діяльності і досвіді. Він вчив не лише пізнавати істину і добро, а й слідувати їм. Переконаний, що сьогоднішній захід відкриє багато нового.  

Привітав учасників семінару і проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло:

— ми зібралися в залі на знак пошани до постаті, значення якої повністю не осягнуло навіть українське суспільство.

Червоною ниткою в його творчості прослідковується почуття гідності, зневага до стереотипів, вдячність до Бога і всесвіту та прагнення до справедливості, свободи і незалежності. Певно, сьогодні, як ніколи, ці принципи важливі для України, яка бореться проти російського агресора. І вочевидь саме ці основоположні для української нації відчуття, які буквально вплетені, вшиті у нашу спадковість, допомагають нам гідно витримувати тиск ворога та впевнено йти до перемоги!

Під час наукового семінару цікавими були доповіді науковців, які окреслили питання про життя і творчості Григорія Сковороди (доповідач професор Василь Пахаренко), «каврайське» становлення мислителя (доповідачі професор Володимир Поліщук, доктор філософії Григорій Голиш),  означили актуальність філософсько-педагогічних ідей Григорія Сковороди для сучасної парадигми освіти (доповідач професор Тимофій Десятов), розповіли про вшанування пам’яті Г. С. Сковороди в Україні (доповідач професор Василь Мельниченко). Не менш цікавими були обговорення під час дискусійних панелей, до яких долучилися колеги майже зі всіх інститутів університету.

У межах сковородинських днів відбувся також науковий семінар «Постать і слово Григорія Сковороди в українській художній літературі».

— Справжня любов — це любов до добра. Вона схожа на світло вогню… А любов до недоброго схожа на вогонь погашений. Наше світло в душі неможливо погасити, — наголосив його організатор, завідувач кафедри української літератури і компаративістики, професор Володимир Поліщук.   

Нагадаємо, що це лише початок у відзначенні пам’ятних подій щодо 300-річчя Г.С. Сковороди. А попереду ще літературне читання поезії Г. Сковороди та про нього, написання студентських есеїв, медійні проєкти, написання картин та багато іншого. Віримо, що кожний із нас відкриє для себе свого Сковороду!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва