Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького спільно відзначив День Української Державності.

Перед погруддям видатного українського державотворця Богдана Хмельницького на Університетській площі зібралися ректор Олександр Черевко, проректори, директори інститутів і декани факультетів, викладачі, працівники і студенти.

— Сьогодні відзначаємо День Української Державності. 1034 роки тому князь Володимир Великий прийняв християнство, зробивши цивілізаційний вибір для всієї Київської Русі. Звідси починає відлік древня держава у центрі Європи зі столицею у Києві. Хоча українська державність має набагато глибше коріння.

Це нагода згадати всіх, хто боровся за нашу державність і незалежність – від київських князів і до наших днів.

Наш народ у всі часи страждав через те, що хотів говорити своєю мовою, жити у своїй хаті, будувати своє життя на основі притаманних йому ідеалів і цінностей. Нині, як у попередні століття, боремося з тим самим ворогом і не можемо програти цю війну, якщо хочемо, щоб наші діти мали майбутнє! Ми маємо працювати, робити все, щоб перемогти, дбати про свою безпеку, вірити в свою державу і дякувати ЗСУ за те, що вони боронять нашу державність.

Тож перемоги нам усім, мирного неба! Слава Україні! — звернувся до присутніх ректор.

Він також нагадав про велику роботу, яку університет робить для відновлення історичної пам’яті та виховання нових поколінь патріотів.

— Науковці розповідають про нашу справжню, не спотворену історію, ми доводимо, що Україна була, є і буде. Ми робимо свою роботу — відновлюємо історичну справедливість, повертаємо імена героїв, пам’ять про яких століттями стиралася імперіалістичною росією, а пізніше тоталітарним срср. Своєю публічної просвітницькою діяльністю популяризуємо імена видатних українців.

Під звуки гімну України студенти урочисто  підняли на флагшток  жовто-блакитний прапор.

А вокальна студія «Voices» заспівала пісню «Україна понад усе».

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького