До Всесвітнього місяця збільшення обізнаності про ризики інфікування ВПЛ була проведена лекція для студентів та працівників Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького у межах проєкту «Збережемо здоров’я дітей для їхніх родин» Rotary International&USAID по програмі «Серця Європи» (Hearts of Europe).

Проєкт проводиться у співпраці з лікарями-експертами Української Асоціації кольпоскопії та цервікальної діагностики як навчальний для медиків та інформаційний для жіночого населення і студентської молоді в 10 областях України.

Лекторкою була Ольга Палійчук, професорка кафедри фундаментальної медицини ННЦ «Медичний інститут», докторка медичних наук, онкогінеколог КНП «Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради», керівник Черкаського осередку «Українська Асоціація кольпоскопії та цервікальної патології», кураторка проєкту в Україні.

Ця тема є досить актуальною та цікавить багатьох, а подібні освітні заходи допомагають підвищити рівень обізнаності як фахівців, так і населення, про проблему та вагомість вчасних скринінгових обстежень та первинної профілактики злоякісних пухлин шийки матки за допомогою вакцинації від високоонкогенних типів вірусу папіломи людини (ВПЛ).

Довідково: Вірус папіломи людини (ВПЛ, HPV) — це поширена інфекція, що частіше всього переважно передається саме статевим шляхом, уражає шкіру та слизові оболонки промежини. Існує близько 200 різних штамів вірусу, та найнебезпечнішими є 14 типів (16,18,31,33,45 та інші), які названі високоонкогенними. Вони можуть зумовити в жінок також і виникнення раку шийки матки. Упродовж життя ВПЛ інфікується щонайменше троє з чотирьох людей і здебільшого хвороба проявляється на рівні передпухлинної патології епітелію шийки матки починаючи з 25-35 річного віку. У нашому місті щороку діагностується понад 100 випадків онкологічної патології шийки матки, а загалом у Черкасах під наглядом на сьогодні перебуває близько 2,5 тисяч жінок з цією патологією. На ранніх стадіях це онкологічне захворювання зазвичай має безсимптомний перебіг, що ускладнює ранню діагностику. Не забувайте, що для вчасної діагностики РШМ необхідно регулярно проходити цервікальний скринінг для обстеження епітеліальних мазків з шийки матки та цервікального каналу за методом Папаніколау (ПАП-тест) і систематично відвідувати гінекологічний огляд, а для профілактики виникнення злоякісних пухлин шийки матки, які в більшості випадків викликаються саме високоонкогенними типами вірусу папіломи людини (ВПЛ) рекомендовано зробити щеплення для запобігання цьому інфікуванню.

ННЦ «Медичний інститут»

Фото: Артем Іщенко, студент 1-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій