У межах роботи соціогуманітарної лабораторії ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Центр візуальної культури і соціальних практик проводить інтерактивні заходи.

Оксана Пушонкова, кандидатка філософських наук, доцентка кафедри філософії, соціальних та політичних наук, учений секретар Черкаського обласного художнього музею, координує події, пов’язані з візуальною культурою.
Заходи з ґендерної проблематики та соціологічних студій організовує і модерує Зоя Шевченко, кандидатка філософських наук, доцентка кафедри філософії, соціальних та політичних наук.

До роботи Центру активно долучається натхненна команда кафедри філософії, соціальних та політичних наук, а також студенти, магістранти, аспіранти, запрошені фахівці-стейкхолдери (культурні діячі, художники, працівники музеїв та бібліотек), містяни та гості міста.

Робота Центру — це тематичні зустрічі з культурфілософської проблематики, зокрема з художниками і дизайнерами; наповнення дослідницько-аналітичних рубрик «Логотерапія мистецтвом» та «Арт-філософія»; проведення музейних екскурсій для черкасців, гостей міста та учасників турів «Черкащина 365».

У березні 2024 року зі студентами ННІ міжнародних відносин, історії та філософії на базі Інтерактивної просвітницької платформи було проведено низку зустрічей на тему «Мистецтво у дзеркалі історії». Дізнавалися про художньо-образну природу мистецтва, особливості творчого процесу, порівнювали візуальну мову плаката і картини, проводили історичні паралелі, звертались до засобів відтворення концептуальних ідей у виставковому проєкті «#neveragain» та у творах з постійної експозиції Черкаського обласного художнього музею.

З 5 квітня 2024 року розпочинається новий цикл зустрічей — «Образ думки». Мистецтво потребує образного мислення та вдумливого глядача. Планується обговорення актуальних виставкових проєктів, буде можливість дізнаватися нове про старе і відоме, генерувати власні художні образи, відчувати та тлумачити мистецтво. Учасники отримають можливість побачити у творах те, на що досі ніхто не звертав увагу. Тематичні зустрічі у новому форматі артмедіації — це обговорення, можливість поділитися враженнями від споглядання мистецтва, самим спробувати розкрити ідею твору та у деяких випадках посперечатися з автором.

Детальніше —  на сайті ННІ міжнародних відносин, історії і філософії