Вперше до Черкас завітали Юрій Іздрик та Ірина Цілик. Письменники завітали до нас у рамках туру, який організувала Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ. Супроводжував письменників президент корпорації Святослав Померанцев.

Організатором заходу у Черкасах виступила МГО «Книжковий маестро». За словами очільниці організації, викладача каферди видавничої справи та редагування Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Людмили Фіть, Юрка Іздрика хотіли запросити вже давно. «Раніше просто не наважувалися взяти на себе таку відповідальність, але провести цю зустріч організацію спонукали партнери з Чернівців», — прокоментувала вона.

Також пані Людмила зазначила, що це останній захід від «Книжкового маестро» цієї весни. На літо її команда бере тайм-аут, аби відпочити та спокійно попрацювати та восени знову дивувати черкащан новими цікавими подіями.

Юрко Іздрик презентував прозову книжку «Summa» у співавторстві з журналісткою Євгенією Нестерович. Уривків із неї автор не читав, натомість зачарував публіку виконанням своїх віршів напам’ять. Це були і написані під час туру, і тексти ранньої творчості. Іздрик зауважив, що серед його віршів найбільшою популярністю користується «Молитва»: «Його багато хто перечитував, але він повинен читатися саме в такій інтерпретації, в якій я його написав. І ніяк інакше». Декламуючи цю поезію, автор продемонстрував і свою акторську майстерність.

Вірші про любов, відданість, дитинство та біль сучасної війни читала Ірина Цілик. Більшість її творчості присвячена чоловіку, який ось уже рік знаходиться в зоні АТО. Вона презентувала поетичну збірку «Глибина різкості». Цілик зізналася, що ще досі звикає до існування двох паралельних світів — світу миру та світу війни.

Пригадувала, як полюбила зиму. Якось вони з чоловіком вирішили переїхати у село на холодну пору, а залишилися там на три роки: «Весь цей час — це час блукань білими засніженими полями, читання книг, перегляду фільмів, мовчання...».

Для гостей цей захід став особливим та незабутнім.

«Зустріч для мене була дуже крутою, адже почути наживо і Юрка Іздрика, і Ірину Цілик — це щось неймовірне. Вірші для мене — дуже особисте, те, що відкриває душу повністю, переносить в тебе особливий персональний космос. Тому протягом зустрічі я й справді була в "власному просторі". Мені сподобалось, я відпочила душею та серцем, отримала свою порцію натхнення», — поділилася студентка ЧНУ Анна Іщенко.

Цікавим явищем для присутніх стало те, як зовсім різні за темпераментом люди змогли знайти спільну мову та створити свою атмосферу навколо себе. «Іздрик — закритий і колючий, але страшенно талановитий та атмосферний. Ірина Цілик — абсолютна йому противага: дуже м'яка, відкрита, щира. Вона торкається душ словом м'яким і лагідним. Такий контраст й справді притягує до творчості обох», — розповіла студентка Вероніка Скрипай.

Студентка ННІ УФСК Надія Хандусь