Представники відділу протидії кіберзлочинам в Черкаській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України спільно зі співробітниками Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Черкаській області провели лекцію для студентів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Присутні в  актовій залі ЧНУ викладачі та студенти слухали про кібербезпеку в умовах повномасштабної війни та протидію шахрайству.

Зустріч з правоохоронцями організовано навчально-методичним відділом.

— Університет активно співпрацює з Департаментом кіберполіції та Головним управлінням Національної поліції в Черкаської області у напрямку такої просвітницької роботи зі студентами. Актуальність лекції про боротьбу з онлайн-шахрайством зумовлена тим, що студенти та викладачі активно користуються соціальними мережами й часто можуть потрапити на гачок до шахраїв. Сподіваємось на систематичність таких лекцій, — розповіла начальниця навчально-методичного відділу Людмила Смалиус.

Під час зустрічі було також презентовано проєкт «MRIYA». Це телеграм-бот, спрямований на протидію дезінформації та незаконному контенту в інформаційному просторі, який виготовляє наш ворог. Правоохоронці, також, поділилися власним досвідом роботи з основними шахрайськими схемами, пояснили як розпізнати злочинця та не стати жертвою.

Ось кілька порад, як не потрапити на гачок шахраїв та вберегти власні гроші:

1. Не розголошуйте SMS-код мобільного оператора. Шахраї можуть за допомогою коду заволодіти вашими грошима.

2. Не можна розповідати тризначний код на звороті картки, пароль до інтернет-банкінгу та коди банків. Справжній працівник банку не вимагатиме від вас більше ніж 16-значний номер картки. Але, якщо відчуваєте підступ, відразу припиніть дзвінок та перетелефонуйте на гарячу лінію свого банку.

3. При введенні PIN-коду прикривайте його руками. Зловмисник може бути поруч, вичікуючи вдалого моменту.

4. При здійсненні покупці чи продажі обговорюйте деталі лише на платформі, на якій здійснюєте операцію. Не переходьте за покликаннями, які надсилають незнайомці, це можуть бути пасткою, створеною шахраями для отримання особистих даних.

5. Не переходьте за покликаннями, які відправляють малознайомі люди. Здійснюйте платіжні операції лише через безпечні та перевірені сайти.

6. Не використовуйте один пароль для всіх облікових записів. Це легкий спосіб для шахрая отримати доступ до всіх ваших облікових записів.

7. Зателефонуйте знайомому, якщо від нього прийшло повідомлення у месенджері з проханням надіслати гроші. Якщо такі сповіщення надходять від незнайомих номерів чи записів – ні в якому разі не реагуйте.

8. Встановіть складний PIN-код на SIM-карту. Не оприлюднюйте номер телефону, прив’язаний до банківських рахунків.

9. Нікому не надсилайте селфі з паспортом. Шахраї можуть використати його для оформлення кредиту на ваше ім’я.

10. При здійсненні платежів не користуйтесь загальнодоступним інтернетом, краще використовувати той, який надає ваш мобільний оператор. Зловмисники можуть замаскувати власну мережу під загальнодоступну й дізнатися ваші дані.

Зазначимо, що зустріч відбулася в межах співпраці з Департаментом кіберполіції НПУ на підставі нещодавно підписаного меморандуму про співпрацю з Черкаським національним.

Автори: Анастасія Щетініна, Олександра Яйкун, студентки 3-ВБ курсу ННІ УФСК

Фото: Анна Харченко