У вересні-жовтні 2015 року в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького кафедрою методики навчання, стилістики та культури української мови було організовано два конкурси:  конкурс творчих робіт у межах якого студенти нефілологічних факультетів виконували основне завдання написання твору «Я як українськомовна особистість»;  другий конкурс — мовно-мистецький «Світ у краплині українського слова».

9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови і саме у цей день хочемо  звернутися до усіх студентів, хто брав участь у конкурсах. Зростайте як українськомовна особистість, виявляйте українськомовну стійкість, не будьте байдужими до неоціненного багатства українського народу — української мови.

Говорімо українською правильно!


ПЕРЕМОЖЦІ КОНКУРСУ МАЛЮНКІВ

«СВІТ У КРАПЛИНІ УКРАЇНСЬКОГО СЛОВА»

 

 

Чумак Катерина, 1 курс, ННІ природничих наук.

Білунка Ольга, 3 курс, ННІ історії і філософії.

Дзюник Маргарита, 2 курс і Мироненко Владислав, 3 курс, ННІ фізичної культури, спорту і здоровʼя.

Сіденко Анастасія, 1 курс, Тупіцька Валерія, Шкарбан Юлія, Глизь Таміла, Макадзеба Маргарита — 3 курс, ННІ іноземних мов.

Дмитренко Тетяна, Орловецька Анастасія, Поліщук Валентина — 2 курс; Тиць Надія, Козленко Інна, Марченко Альона, Семенків Марина — 3 курс, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва.

Шраменко Станіслав, Гребенюк Наталя, Коваль Наталя — 3 курс, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва.

Заїнчковська Євгенія, Литвин Яна, Скібицька Аліна — 1 курс, ННІ економіки і права.

Кучеренко Денис, 1 курс, ФОТІУС.

Ткаченко Юлія, 3 курс, АКІТ.

Кравченко Владислав, Тупицький Ярослав, 3 курс, ФОТІУС.


Конкурс творчих робіт «Я як українськомовна особистість»

Як україномовна особистість я повинен зберігати культуру української мови та захищати її спадщину. Мені слід добре навчатися, аби примножувати успіхи України, коли я стану фахівцем з економічних наук… Я мушу сказати, що бути україномовною особистістю — дуже відповідально…

Мальцевич Олексій, 1 курс, спеціальність «економіка підприємства» ННІ економіки і права


Україна — багатонаціональна країна. Ми вдома говоримо рідною вірменською мовою, часто спілкуємося російською, добре розуміємо українську, а молодше покоління вільно розмовляє нею. Ми — українські громадяни, і це цілком природно.

Геворгян Ален, 1 курс, спеціальність «туризм» ННІ економіки і права


Чесно кажучи, я не можу назвати себе справжньою україномовною особистістю (в сенсі вищому, аніж просто розмовляти рідною мовою). Я захоплююсь українською, намагаюсь уживати її якнайчастіше, читати чи дивитись фільми, але на те, щоб стояти за рідну країну до кінця, як то кажуть, «до останньої краплі крові» (що вирізняє справжнього патріота) духу й сили волі не маю, в чому чесно собі зізнаюсь.

Андрухіна Євгенія, 2 курс, ННІ економіки і права, спеціальність «економічна кібернетика»


Громадяни кожної держави мають мовні обов’язки. Захист рідної мови — найприродніший і найпростіший, найлегший і найнеобхідніший спосіб національного відродження і самоствердження. Володіння рідною мовою — не заслуга, а обовʼязок справжніх патріотів.

Михайленко Дмитро, 1 курс, спеціальність «економіка підприємства» ННІ економіки і права


Треба абстрагуватись від російської мови, тому що це пережитки минулого, ми вже не живемо у Радянському Союзі, тому ця мова для нас — іноземна.

Курченко Олександра, 1 курс, спеціальність «менеджмент організацій» ННІ економіки і права


Ми не відчуваємо ненависті, неприязні, агресії до мови, бо це частина нас, так само як повітря, земля, думка.

Михайленко Юлія, 1-В курс, ННІ історії і філософії


На мою думку, великою проблемою є не вживання іншої мови у житті конкретного громадянина України, а не визнання своєї державної мови.

Грама Тетяна, 3-В курс, ННІ історії і філософії


Я вважаю, що українськомовний той, хто не вираховує точність ситуацій, прикидаючи коли говорити українською, а коли потрібно перейти на російську. Українська мова має бути в душі. Кожен, хто вважає так само, має розуміти це і відстоювати свою усвідомлену думку.

Смульська Марія, 2-Б курс, ННІ  історії і філософії  (ПЕРЕМОЖЕЦЬ)


Рівень розвитку рідної мови відображає рівень духовного розвитку нації: словник — це те, що нація знає про світ, а граматика це те, як вона про цей світ говорить.

Знати, берегти і примножувати це знання — обов'язок кожного українця.

Людина, яка не розуміє значення рідної мови, віддаляє себе від культурно — історичного досвіду і досягнень свого народу, його культурно-духовних надбань. Для неї вмовкає українська пісня, думка, легенда, прислів'я, перед нею зачиняє двері мистецтво рідного слова.

Білунка Ольга, 3-А курс, ННІ  історії і філософії


Українськомовна особистість — це людина, яка розуміє своє суспільне місце в державі, яка готова покласти своє життя заради своєї незалежності та вільної української думки, яка в наш час розповсюджується, як на крилах вільної пісні.

Малюта Ірина, 3-А курс, психологічний факультет (ПЕРЕМОЖЕЦЬ)


Що таке українська мова? Для когось чужоземна, а для когось навіть ворожа. Різні люди по-різному для себе вирішують, що вона робить у їхньому житті. Для мене українська мова – це все. Мама, тато, брат, сестра, пташка, річка … і ще безліч слів, якими я користуюся.

На мій погляд, спілкування українською мовою надає певного духу, який тебе тримає у формі козака, надає наснаги на день, робить тебе веселішим, добрим, щирим, відвертим.

Дуже важливо усвідомити для себе, хто ти є, ким ти хочеш бути. І я можу з упевненістю сказати, що я українськомовна особистість і я дійсно пишаюся цим.

Сергій Кулик, 1 курс, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем


Я вважаю, що моє народження саме в незалежній Україні є найкращим подарунком долі. Мова сформувала з мене новий тип українськомовної особистості. Вона допомагає мені у самопізнанні, саморозвитку та самовираженні.

Владислав Бівзюк, 1 курс, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем


Народившись на Вінниччині, я можу говорити про те, що таке українська  мова, адже вона лунала навколо мене ввесь час. Українську я слухав, українською я думав, українською і говорив. Мова — це головний здобуток народу, яким неможливо не пишатися, тим паче, якщо цей здобуток наймилозвучніший для твого слуху та наймиліший для серця.

Ігор Зубишен, 2  курс, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем


Якось я запитав себе: «А що для мене значить бути українцем?» І прийшли ось такі несподівані думки: по-перше, усюди слід поводитися так, щоб за мене не було соромно батькам та вчителям. Бо з давніх часів українців вчили бути чемними. Мені слід добре навчатися, аби примножувати успіхи України в подальшому, коли я стану фахівцем із математики. Мені слід бути активним у житті. Хтозна, а раптом життя покличе мене до участі у політичних справах України, щоб надалі відстоювати її незалежність. Тож маю виховувати в собі високі моральні риси, що їх віками плекав народ, — чесність, порядність, любов до рідного краю та рідної мови.

Олег Розпутній, 1 курс, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем


Рідна мова живе з людиною всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, води, людина не може існувати. Вона неначе тепла домівка, де тобі завжди раді.

Ілона Деревінська, 1 курс, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем


Я хочу навчитися грамотно розмовляти. Я даю собі обіцянку, що не буду ганьбити свій народ, адже стільки наших предків віддали своє життя за те, щоб ми з вами могли вільно спілкуватися рідною мовою. Мова – це скарб, який коштував нам настільки дорого, що кожен, хто його не цінує, не має права називати себе патріотом.

Дарина Малик, 1 курс, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем


 Як громадянин України я зобов’язаний володіти українською мовою на високому рівні. Саме своїми знаннями рідної мови я виражаю свою повагу та вірність країні.

Олексій Самойленко, 1 курс, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем


Українська мова — моя рідна. Так, я розмовляю не чистою українською мовою, але саме вона звучить у моєму серці, душі, думках.

Яна Гонтаренко, 1 курс, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем


Чесно кажучи, останнім часом мені стало соромно, що я, українка, не розмовляю рідною мовою. Саме в цьому році я поставила собі за мету більше вплітати в своє життя українську, це допоможе мені в подальшому бути цікавою та всебічно розвиненою особистістю.

Аліна Палажченко, 1 курс, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем


 Розмовляючи, читаючи, думаючи українською мовою, я усвідомлюю свій обов’язок відстоювати звичаї і традиції Батьківщини. У такий важкий  для країни час  ми мусимо об’єднатися та заспівати рідною мовою Гімн на знак протесту російським окупантам.

Єгор Карталиш, 1 курс, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем


Я хочу бути українськомовною особистістю, тому що хочу зберегти ту мову, яку чую з дитинства. Без мови людина не є людиною, тим паче без своєї рідної. Я докладаю зусиль, опановуючи українську мову, щоб стати українськомовною особистістю. Кожен повинен почати з себе, щоб потім ми з гордістю сказали: «Ми є українськомовні особистості. Ми є українці. Ми любимо Україну. І ми єдині».

Олександр Яровий, 2 курс, ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем


 Мова є тим невичерпним джерелом духовної цінності українського народу, що протягом свого тривалого історичного розвитку увібрало в себе всі найцінніші здобутки.

Лавріненко Катерина, 2- Б курс, ННІ природничих наук (ПЕРЕМОЖЕЦЬ)


 Я знаю, що  незалежно від того, де мені прийдеться жити, я буду розмовляти українською, тому що це мова, яка  лунає в моїй голові кожного дня, години, хвилини. Вона — це частина мене. Я пишаюсь, що я українка, і більше —  я українськомовна особистість.

Гумен Богдана, 1- А курс, ННІ природничих наук


Людство живе в епоху, коли високий рівень культури людини — патріота, неможливий без виховання культури мовлення, відчуття краси мови і поваги до неї. Саме спільна українська мова є ознакою цілісності народу.

Скляренко Тетяна, 2-Б курс, ННІ природничих наук


Стати українськомовною особистістю мені допомогли сімʼя, школа, друзі і те, що я — українка.

Зборовська Катерина, 3-А курс, ННІ природничих наук


Нас поглинає електронний світ. Кілька днів тому в мережі я натрапила на чудове відео, де люди різних національностей декламують українською мовою вірш Володимира Сосюри «Любіть Україну». І ці слова звучали щиро, відверто, проникливо. Іноземці не соромляться сказати українською, а ми? Соромно…

Мартем’янова Тетяна, 1-В


Бути українцем і говорити українською – це великий привід для гордості.

Шульга Артем, 3-А


Як би мені хотілось знати, що, окрім мене, в світі є ще мільйони таких людей, які відчувають українську мову серцем і душею.

Ролько Яна, 3-Г


Мова — справжнє багатство. Його не виміряєш на вагу, не візьмеш до рук, не побачиш. Його потрібно тільки відчувати власною душею.

Гриб Юлія, 3-В


Мушу визнати, що нелегко бути українськомовною особистістю хоча б тому, що на наших просторах українська мова не є панівною. Але я відчуваю, що рідній мові потрібна саме моя підтримка.

Третяк Аліна, 2-А


Бути українськомовною особистістю це правильний вибір кожного свідомого громадянина. Це не просто говорити мовою своєї країни, а стати нею, стати своєю мовою. Від маківки до п’ят бути мовною особистістю, що не зраджує власній мові й не зраджує собі.

Кушнір Анастасія, 3-В


Я задивляюсь в очі барвінкові

Найкращої у світі мови.

У ній слова — вишневий цвіт садків,

Що розквітав із вус моїх батьків.

Макадзеба Маргарита, 3-Г


Зараз я стою впевнено на твердій сходинці, що зветься рідною мовою.

Мицук Анна, 3-Б


Я сподіваюсь, що з часом нас не запитуватимуть, чому ми є українськомовними особистостями. Адже відповідь буде очевидною…

Губа Світлана, 3-Б


Звісно, можна жити, не чуючи рідної мови, але відчуття піднесеності зникає. Ти на рівні підсвідомості починаєш шукати шляхів, щоб відчути аромат присутності своєї мови.

Полторадня Вікторія, 1-А


Усе, що відбувається навколо, з’являється чи трансформується, дуже швидко підхоплюється навколишніми. Тому починати змінюватися потрібно із себе. Коли я почала говорити виключно українською, поступово у моїй сім'ї суржик почав витіснятися українським словами. Все дуже легко. Треба тільки захотіти.

Домаш Людмила, 3-СП, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва (ПЕРЕМОЖЕЦЬ)


 Для мене українська мова – це не тільки засіб спілкування, а ще й святиня, яку треба зберігати все своє життя. Я вважаю, що я як українка у першу чергу маю шанувати мову, говорити нею і боротись за те, щоб нею розмовляли інші.

Бахмач Анна, 2-СР ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва


Для мене українська мова — це не просто система звуків і графічних знаків, що виникла на певному етапі розвитку людства, не просто спосіб передачі інформації. Вона — це те, що постійно знаходиться в моєму серці, зігріває мене теплом. Рідна мова — це пісня, яку хочеться співати вічно!

Щербина Юлія, 3-СР ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва


 Я — українськомовна особистість. Я пишаюся тим, що можу вільно розмовляти українською, можу співати пісень рідною мовою, можу читати вірші, розуміючи маловживані слова. Адже рідною мовою не просто передається інформація — так споріднені душі спілкуються між собою. Моя мова, як і моя душа є українською.

Цимбалюк Аліна, 3-СП, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва


Українськомовна особистість — людина, яка ототожнює себе зі своєю державою, її незалежністю, культурою та історичними надбаннями, а не просто розмовляє українською мовою, тому що так стало модно чи щоб справити враження на своїх друзів чи колег. I тiльки тодi, коли наше суспiльство загалом матиме уявлення про справжнi українськi цiнностi, традицiї, про особливостi нацiонального колориту, про витоки нашої державної мови, кожен громадянин зможе гiдно сказати: «Я — українськомовна особистicть!».

Ткаченко Юлія, ФОТІУС, КІ-13


 Для мене українська мова – рідний дім, сім’я за столом, рідний двір… Книги, фільми та музика, які не уявляєш без рідного слова... Дзвін українських храмів та двоколор на хресті… Зараз найліпший час для змін, тому для мене українська мова – можливість змінитися та оновитися.

Драчов Данило, ФОТІУС, КІ-13


Проте парадокс у тому, що попри проголошення української мови державною, нею вона так і не стала. Зараз, без всіляких перебільшень, я можу з упевненістю сказати, що над українською мовою нависла загроза витіснення, і саме рідна мова потребує захисту, а не польська, татарська чи російська.

Денисенко Ліна, 1 курс, спеціальність «початкова освіта» ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва

 

Рідне слово має неабияку енергетику. Це могутня зброя, яка покликана допомагати справжній особистості, носієві рідної мови.

Неліна Маргарита, 2 курс, спеціальність «дошкільна освіта» ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва


Я вважаю, що україномовна особистість усвідомлює свою належність до українського народу, використовує українську мову в усіх сферах мовлення, поважає рідне слово.

 

Рахімова Фатіма, 2 курс, спеціальність «початкова освіта» ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва


Я — українець і не хочу, щоб мою рідну мову спіткала доля мертвих мов. Тому закликаю усіх: любіть українську мову, розмовляйте нею, розвивайте і бережіть її, як зіницю ока. Тоді жодний зайда не зможе посягати на нашу незалежність і територіальну цілісність. Пам’ятаймо, що ми — українці, і це звучить гордо!

Бондаренко Максим, 3-Б, ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я


 Освічена людина повинна володіти кількома мовами, але найкраще і найдосконаліше вона має знати, звичайно, рідну мову. І це не тільки тому, що цією мовою вона користується повсякденно, а й тому, що рідна мова – це невід’ємна частка Батьківщини, голос народу й чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші струни людської душі.

Тож бережімо рідну мову, шануймо і розвиваймо її, дбаймо про її чистоту і красу, не дозволяймо нікому зневажати, принижувати, визнавати другорядною свою мову!

Сало Ірина, 3-А, ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я


Кожен обирає свій шлях у житті. Я обираю тебе, Україно, твою мову, твою душу. Лише українською можу вільно розкрити свої думки. Знаю російську, розумію англійську, але насамперед я – українськомовна особистість. Я не уявляю свого життя окремо від тебе, Вітчизно, і не матиму ріднішої мови, за українську.

Мироненко Владислав, 3-Б, ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я


Я вважаю українську мову однією з найсильніших, адже вона витримала всі поневіряння, які випали на її долю. На жаль, не кожен це розуміє і не цінує її. Моя мова — це характер українського народу, його пам'ять, історія і духовна могутність. У народу немає більшого скарбу, ніж його мова.

Шастун Олександр, 3-А, ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я


 Я розмовляю українською! І це не тому, що я не можу говорити як основна маса українсько-російськомовних «звонільщіків», «гакальщиків», «нємальщиків», а тому, що я поважаю себе, своє минуле і знаю, яким має бути майбутнє моїх дітей.

Закопавши у собі духовність, людина перестає думати. Наші люди гублять себе, намагаючись стати тими, ким вони не є, не були й не будуть. Ми повинні цінувати себе, свою Батьківщину, свою думку і своє слово. І тоді нам не треба буде бути як хтось, бо всі хотітимуть бути як ми.

Кисленко Жанна, 3-Б, ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я (ПЕРЕМОЖЕЦЬ)


 

 

Кафедра методики навчання, стилістики та культури української мови