28 березня у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького урочисто підбили підсумки ІІ етапу VII обласного та Х міського конкурсу учнівських наукових робіт з історії «Юні історики Черкащини».

Тема конкурсу, який провели викладачі ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, — «Людина, громадянин, патріот: портрети сучасних українців», серія: «Українці у війні: героїчне повсякдення». Цьогорічний Конкурс тривав з 25 січня 2024 року по 25 березня 2024 року і був присвячений співвітчизникам, які зробили й роблять свій внесок у перемогу України в російсько-українській війні: воїнам, волонтерам, громадським, політичним та культурним діячам, дипломатам, цивільним громадянам, що перебувають у тилу і на тимчасово окупованих територіях, вимушеним переселенцям, біженцям.

Модераторкою заходу була директорка навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії ЧНУ, докторка історичних наук, професорка Наталка Земзюліна. Вона привітала вчителів та учнів — учасників ІІ етапу Конкурсу, оголосила програму заходу.

Привітали гостей директорка Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво», докторка історичних наук, професорка Алла Киридон та проректор з наукової та інноваційної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, кандидат біологічних наук, доцент Олександр Спрягайло. Вони наголосили на необхідності осмислення досвіду війни, подякували вчителям і учням за їхню активну позицію та роботу.

Наталка Земзюліна висвітлила особливості цьогорічного конкурсу, познайомила гостей із членами журі.

Цього року до складу журі увійшли Тетяна Терещенко — кандидатка історичних наук, доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЧНУ (голова журі), Лариса Лисиця — кандидатка історичних наук, доцентка кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки; Оксана Мазур — кандидатка історичних наук, доцентка кафедри історії України; Оксана Меміш — кандидатка історичних наук, доцентка кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки; Олена Тітіка — кандидатка історичних наук, доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин; Денис Хоменко — викладач кафедри історії України, аспірант; Юрій Трубін — консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Черкаської міської ради.

На ІІ етап конкурсу було представлено 90 робіт від 104-х учнів і однієї дитячої організації, допомагали своїм учням понад 80 учителів. Долучилися учні 3–11 класів. Географічно були представлені роботи з міста Черкаси (11 шкіл) та усіх районів Черкаської області.

Кожна робота, представлена на конкурс, цікава й унікальна по-своєму. Учні, з допомогою своїх вчителів, зуміли показати свій досвід — складний і травматичний досвід російсько-української війни. Роботи було відзначено у кількох додаткових номінаціях. Зокрема, 22 презентації відзначено в номінації «Вшанування пам’яті загиблих». Це були щемні, щирі роботи, присвячені загиблим у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Без перебільшення, конкурсанти, їхні керівники виконують важливу, необхідну місію у збереженні пам’яті про Героїв, які боролися і загинули за наше спільне майбутнє. Можна лише уявити, як складно було це робити дітям. Але вони впоралися за підтримки своїх учителів.

Голова журі Тетяна Терещенко розповідає:

— Членам журі було важливо підтримати учнів, які розповідають про російсько-українську війну крізь призму своєї родини. Тому в номінації «Гордість родини» було відзначено 16 осіб. Конкурсанти зібрали і поділилися з нами спогадами, листами, фотографіями, копіями документів своїх рідних, учасників (воїнів і волонтерів) російсько-української війни. З таких сімейних історій складається історія Черкащини і України загалом.

10 учнів було відзначено в номінації «Освітяни у війні», яку ми запровадили з професійної солідарності, щоб підтримати колег, підсвітити їхню активну діяльність. В умовах бойових дій, невизначеності та страху наші освітяни роблять усе можливе для своїх міст, сіл і громад у різних куточках України і Черкащини зокрема. Освітяни волонтерять, готують їжу, доставляють гуманітарну допомогу, координують роботу укриттів, надають психологічну підтримку, беруть участь у виготовленні захисних сіток, у проведенні благодійних ярмарків, перераховують кошти на окремі потреби за запитами військових. Але найголовніше — спокійно, виважено і чітко продовжують навчати дітей. Учителі навчають дітей в укриттях, часто без світла і тепла, допомагають дітям розвиватися попри все. Тисячі освітян з усієї України приєдналися до лав ЗСУ, щоб боронити нашу країну від агресорів.

«Родзинкою» цьогорічного конкурсу стала участь 17-ти учнів 3–6 класів. Тому ми вирішили підтримати і заохотити їхній інтерес до історії, відзначивши у новій номінації «Наймолодший учасник».

Особливою гостею заходу стала Віра Мукан, яка розповіла нам про свого сина Володимира Мукана — молодого, успішного, харизматичного науковця і журналіста, який після початку повномасштабного вторгнення добровольцем пішов захищати Україну від російської агресії і героїчно загинув під час виконання бойового завдання у Бахмуті. Учениця Віри Павлівни — Аліса Мулик (керівник Олена Перерва — вчителька Черкаського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – ліцей спортивного профілю № 34» Черкаської міської ради Черкаської області) підготувала на конкурс ґрунтовну наукову роботу присвячену Герою.

Члени журі прокоментували конкурсні роботи, поділилися позитивними враженнями від них, висловили побажання та рекомендації на майбутнє та оголосили і привітали переможців конкурсу. З переліком дипломантів, номінантів та всіх учасників конкурсу можна ознайомитися за посиланням

Також хочемо відзначити активну участь у підготовці та проведенні заходу студентів інституту: Михайла Білостоцького, Дмитра Бічуля, Анни Боєвої, Сабріни Власенко, Аліни Демиденко, Софії Дяченко, Андрія Косова, Олександра Логвиненка, Василя Лук’яниці, Дар’ї Маслової, Марії Найдан, Вікторії Овчарової, Олега Панченка, Юлії Руденко, Ігоря Сівера, Назара Третяка, Максима Урніша, Анни Христик.

БІЛЬШЕ ФОТО

 

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії

Фото: Віолетта Костенко, Альбіна Коваль, студентки 1-PR курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій