Інспектори відділу протидії кіберзлочинам в Черкаській області Департаменту кіберполіції НПУ провели лекцію для студентів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького про безпеку в мережі та як протидіяти фейкам, пропаганді й шахрайству.

Під час зустрічі студентам презентували нову платформу для боротьби з пропагандою та фейками  «Mriya», що стала однією з наймасштабніших в Україні й допомагає не лише боротися з ворожими настроями, а й блокувати неприйнятний контент у соцмережах. 

Початкова мета проєкту «Mriya» була задля боротьби з шахрайством та поширенням наркотичних речовин через акаунти соцмереж.  Після початку повномасштабної війни робота телеграм-боту переформатувалася на виявлення пропаганди, фейків та будь-якої ворожої інформації шляхом блокування інформаційних акаунтів. Принцип роботи досить простий: будь-який користувач соціальних мереж надсилає у телеграм-бот покликання на сторінку або канал з неприйнятним контентом, модератор опрацьовує та оприлюднює канал або сторінку, якщо на ній дійсно міститься неприйнятний контент, на загальну аудиторію для подальшого блокування та скарг.

Студенти  дізналися не лише про проєкти служби з кібербезпеки, а й про способи протидії фейкам, запобігання шахрайствам в інтернеті та основи медіаграмотності. Учасники зустрічі мали можливість долучитися до обговорення, ставити свої запитання та отримати консультацію фахівців щодо власного досвіду у випадках кіберзлочинів.

Анна Шостя, студентка 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

Фото: Андрій Найда, студент 3-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій