Формування культури академічної доброчесності у ЗВО є однією з актуальних проблем сучасного освітнього процесу. З ініціативи Комісії з академічної доброчесності та корпоративної етики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та з метою популяризації принципів академічної доброчесності було проведено низку онлайн-тренінгів для студентів перших курсів інститутів та факультетів університету.

Прагнучи підвищити рівень обізнаності студентів щодо принципів академічної доброчесності, члени Комісії говорили про академічну доброчесність як про важливу складову внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти.

З’ясували, що академічна доброчесність має бути в основі інституційної культури ЗВО, а її значення для розвитку освіти полягає у забезпеченні чесного та справедливого середовища, де студенти навчаються і розвиваються на основі своїх здібностей. Визначили роль кожного учасника освітнього процесу в забезпеченні академічної доброчесності, яка полягає у своєчасному та правильному виконанні своїх обов'язків, дотриманні етичних норм і принципів, а також сприянні створенню чесної та справедливої науково-освітньої атмосфери. У комунікативному форматі були розглянуті важливі для студентів питання: як уникнути текстових збігів і запозичень у письмових роботах, як правильно оформити роботу для антиплагіатної перевірки, як дотримуватися правил академічного письма та доброчесності під час підготовки та під час захисту письмових робіт.

Онлайн-тренінги відбулися протягом 5–15 грудня 2023 року для студентів 1 курсу ННІ міжнародних відносин, історії та філософії; ННІ економіки і права; ННІ української філології та соціальних комунікацій; факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем; ННІ іноземних мов; ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва; психологічного факультету.

Тренінги провели: голова Комісії з академічної доброчесності та корпоративної етики ЧНУ, доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Анжела Іржавська; секретар Комісії, доцентка кафедри державно-правових дисциплін Інна Лубко; член Комісії, професорка кафедри українського мовознавства та прикладної лінгвістики Ганна Мартинова; член Комісії, доцент, декан ФОТІУСу Борис Онищенко; член Комісії, доцентка кафедри дошкільної освіти Наталія Степанова; член Комісії, доцентка кафедри слов’янської філології, зарубіжної літератури та методики навчання Інга Богданова.

Анжела Іржавська, доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин