Студентські наукові гуртки, конкурси та конференцій — важлива складова освітнього процесу в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Саме такі форми роботи, поряд із написанням рефератів та курсових робіт, стимулюють студентів до наукової діяльності.

На сьогодні на всіх кафедрах ННІ міжнародних відносин історії та філософії функціонують понад десять студентських наукових гуртків. Щомісячні засідання, чисельність учасників і захопленість студентами темами обговорення свідчать, що генеалогічна та літературна студія, котрою керує протягом декілька років доцентка Лариса Лисиця, — найпопулярніший та найбільш результативний гурток на базі ННІ. Не поступається йому і об’єднання студентів у межах гуртка «За лаштунками історії мистецтв» на чолі з доценткою Мариною Захарченко. Саме тут любителі історії мистецтва відвідують експозицій музеїв, театр, концерти в філармонії, влаштовують безліч творчих майстер-класів. Популярними традиційно залишаються гуртки філософського спрямування, зокрема: Центр філософсько-теологічних досліджень та когнітивної риторики на чолі з доцентом Павлом Кретовим, гурток «Логотерапія мистецтвом» на чолі з доценткою Оксаною Пушонковою, науковий філософський гурток, який очолює доцентка Світлана Зайцева.

Засідання іншої студентської спільноти — проблемної групи «Актуальні питання історії світових війн» (керівник доцент Олександр Овчаренко) — приваблює студентів, котрі цікавляться проблемами міжнародних відносин, новітньою історією країн Європи і Америки.

Не менш важливою формою наукової діяльності студентів є участь у конкурсах, олімпіадах, конференціях із різних напрямів: історії України, археології, всесвітньої історії, міжнародних відносин, філософії і навіть психолого-педагогічних наук. Підготовка та захист випускних робіт є показником вміння та навичок для самостійної дослідницької та проєктної діяльності бакалаврів та магістрів.

Протягом вересня — грудня 2021 року студенти інституту брали участь у всеукраїнських і міжнародних конференціях (у форматі онлайн і офлайн) з археології, міжнародних відносин та філософії. Всеукраїнська наукова студентська конференція «Україна Соборна: крізь призму гуманітарних досліджень» була найпотужнішою подією 2021 року для Інституту: у ній взяли участь 18 студентів різних курсів.

Студентське наукове товариство ННІ міжнародних відносин історії та філософії очолює студент 3 курсу Іллія Опарін.  Коло наукових інтересів його різноманітне: історія України, Європи, Центральної Америки. Він був співорганізатором Всеукраїнської наукової студентської конференції «Україна Соборна: крізь призму гуманітарних досліджень», брав участь у наукових заходах: «Пам’ятаємо. Вшановуємо. Досліджуємо» (до роковин штучних голодів, Голодомору),  «Україна — Литва: історичні, мовно-культурні та туристські паралелі», представив есе на Всеукраїнський конкурс філософського есе, проведений «Острозькою академією», і отримав третє місце за участь у Всеукраїнський молодіжній олімпіаді, присвяченій 200-річчю проголошення незалежності Мексики. Ілля Опарін разом з іншими студентами інституту Катериною Чистяковою (4 курс), Максимом Богуном (3 курс) і В’ячеславом Соколовим (4 курс) взяли участь і виступили з повідомленнями у Всеукраїнській науковій конференції з міжнародною участю «Соціально-економічний і політичний розвиток країн Східної Європи (XVII – ХХІ cт.)»

Варто відзначити захоплення наукою саме студентів 4-го курсу ННІ. Творчий тандем студенток 4 курсу Віталіни Постоєнко і Катерини Чистякової яскраво проявив себе у багатьох міжнародних науково-практичних інтернет-конференціях — «Наука та інновації», «Лідери ХХІ століття. Формування особистості харизматичного лідера на основі гуманітарних технологій управління соціальними системами», «Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 38)», «Наука, освіта, технології, інновації в умовах глобалізації», «Інноваційні практики наукової освіти».

Студент 4 курсу Максим Попов, який упродовж усіх років навчання в університеті очолював студентський науковий рейтинг, всебічно досліджує постать відомої діячки Організації українських націоналістів Ольги Чемерис. Максим активно виступає з доповідями та публікує статті з означеної теми на міжнародних студентських конференціях «Наука сьогодення: від досліджень до стратегічних рішень», «Актуальні питання та перспективи проведення наукових досліджень», «Діджиталізація науки як виклик сьогодення», а також опублікував статтю в Оксфордському виданні «Theoretical and empirical scientific research: concept and trends».

Анна Сіренченко, студентка 4 курсу, брала участь у міжнародних студентських конференціях, досліджуючи життя та діяльність таких відомих постатей, як Леонардо да Вінчі та Йосип Броз Тіто. Її однокурсниця Аліна Романків виступила на тему «Кліматична дипломатія: суть, напрямки, завдання» на Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Досвід Європейського Союзу у сфері реагування на виклики безпеки». Її виступ опублікований у збірнику статей означеної конференції.

Однією з форм наукової діяльності студентів є їхня спільна участь у наукових заходах і публікаціях статей у співавторстві з викладачами інституту: професор Наталка Земзюліна і доцент Лариса Лисиця разом з Віталіною Постоєнко і Катериною Чистяковою; професор Юрій Присяжнюк разом з Аліною Нєжінською. Дуже важлива допомога студентам викладачів у статусі наукового керівника щодо виступу, написання та оформлення статей до публікації. Таку допомогу надають професори Наталка Земзюліна, Олексій Марченко, Юрій Присяжнюк, Віталій Масненко, Анатолій Чабан; доценти Лариса Лисиця, Олександр Овчаренко, Олена Сухушина, Марина Захарченко, Павло Кретов.

Студенти інституту в цьому семестрі брали участь у всіх семи зустрічах проєкту «Європейські цінності та культурна дипломатія», організатором якого є Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин і Представництво Фонду Ганса Зайделя в Україні, а ННІ міжнародних відносин входить до складу партнерів проєкту.  За підсумками участі у проєкті студенти інституту стали лауреатами конкурсу аматорського відео «Стоп-кадр: Німеччина очима українських студентів» та переможцями всеукраїнського конкурсу аматорського відео «Музична візитівка країни і рідного краю: як через музику/ пісню розповісти про свою країну за 5 хвилин».

Участь у конкурсі есе і студентських робіт — наступна форма студентської активності. Студенти 4 курсу Валерія Надільнюк і Ярослав Моца взяли участь у конкурсі есе проєкту «България — Украйна: корени, плодове, хоризонти на сътрудничеството», котрий проводило посольство Республіки Болгарії в Україні. Вони підготували есе на теми: «Михайло Драгоманов — непересічна особистість українсько-болгарських відносин XІХ ст.» і «Українсько-болгарські відносини — незмінні крізь століття». Аліна Романків взяла участь у іншому конкурсі студентських наукових робіт — «Імплементація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у контексті транскордонного співробітництва». Результати обох конкурсів очікуємо у лютому 2022 року.

Студенти 1 курсу спеціальності «Міжнародні відносини» взяли активну участь у секційному студентському засіданні Всеукраїнського науково-практичного семінару «Публічна дипломатія суверенної України: сучасний стан та історична ретроспектива», проведеного до Дня дипломатичної служби України. Під керівництвом професора Анатолія Чабана це стало першим проявом їхньої наукової діяльності.

Досвідчені завдяки участі у наукових заходах, бажаючи поширити свої знання у проєктній діяльності, студенти 3 курсу Ілля Опарін і Тарас Макаренко долучилися до міжнародного стажування (Україна — Польща) «Фандрейзинг та організація проєктної діяльності в закладах освіти: європейський досвід». У його межах засвоювали інструменти проєктної діяльності і надали свій власний навчальний проєкт.

У планах на друге півріччя 2021–2022 н. р. у студентського наукового товариства ННІ міжнародних відносин, історії та філософії декілька заходів: підготовка і участь у традиційній Всеукраїнській науковій конференції «Актуальні проблеми природничих та гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених «Родзинка-2022»; підготовка і проведення  Всеукраїнської студентської наукової конференції з питань регіональної внутрішньої і зовнішньої політики країн Балтії і Кавказу; участь у наукових заходах, присвячених життю і науковій діяльності нашого земляка Агатангела Кримського.

Дирекція, викладацький колектив ННІ міжнародних відносин історії та філософії вітає активну участь студентів у наукових заходах і бажає нових творчих успіхів!

Олена Сухушина Доцентка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії