Бажаємо студентам Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького успішного навчання, але нагадуємо, що дбати потрібно не лише про хороші оцінки, а й про власне здоров'я. 

Як відомо, зараз відбуваються спалахи респіраторних вірусних захворювань. Особлива увага прикута до досі невідомого коронавірусу 2019-NCOV. У Черкаському національному проводять інформаційні години, під час яких ознайомлюють з рекомендаціями, як не захворіти інфекцією COVID-19 і як діяти на випадок фіксації коронавірусу.


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Коронавіруси — це велика сім'я респіраторних вірусів кількістю близько 40 видів, що об’єднує РНК-вмісні плеоморфні віруси середньої величини, інформує видання «Вичерпно». Діаметр різних вірусів сягає майже 80-220 нм. Віруси розмножуються в цитоплазмі інфікованих клітин. Загалом, коронавірусами заведено вважати віруси інфекційного бронхіту птахів, хоча до цієї родини належать і коронавіруси людини.

Основними мішенями вірусу є дихальні шляхи, травна система та нервові тканини. Разом із тим часто страждають печінка, нирки, серце та очі. Також коронавіруси уражають епітеліальні клітини та макрофаги. У природі коронавіруси мають значно ширше коло господарів, ніж очікувалось у лабораторних умовах. Тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS) спричинює особливий коронавірус, який, як вважається, перейшов до людей від іншого виду живих істот.

Коронавірусна інфекція має схожі симптоми зі звичайною респіраторно-вірусною інфекцією. У хворих фіксують підвищення температури, кашель, загальну слабкість, головний біль та ломоту у м’язах і суглобах. Коронавірус швидко викликає ураження легеневої тканини і внаслідок цього розвивається атипова пневмонія, яку викликає грип А. До кашлю додається виділення мокроти з кров’яними прожилками чи патологічним вмістом. Часто хворі скаржаться на наростання задухи, біль у грудній клітці, зниження артеріального тиску та надмірну сонливість.

Але не варто панікувати, слід продовжувати дотримуватися правил, що допоможуть підтримати імунітет та вбережуть від захворювання.

Запрошуємо ознайомитися з заходами обережності, які рекомендує виконувати Всесвітня організація охорони здоров'я:

  • Часто мийте руки з милом
  • Ретельно готуйте їжу
  • Прикривайте рот і ніс під час кашлю та чхання
  • Уникайте тісного контакту з тими, хто має симптоми грипу чи застуди
  • Уникайте безпосереднього контакту зі свійськими та дикими тваринами

Якщо ви вже вирішили позбутися свого пухнастого улюбленця, то варто повідомити: доказів того, що собаки чи коти можуть заражатися нови коронавірусом, немає. Але після контакту з ним потрібно обов'язково мити руки. Це зможе уберегти вас від інших бактерій, що можуть передавати свійські тварини. 

Якщо ви маєте такі симптоми, як: гарячка, кашель, ускладнене дихання, виникнення запалення легень — то варто звернутися до лікарів.

Слід також дотримуватися правил, що допоможуть запобігти поширенню інфекції.

  • Обмежте контакти з людьми і використовуйте захисну маску
  • Зверніться по медичну допомогу
  • Під час кашлю та чхання прикривайтеся зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки
  • Варто дезинфікувати поверхні, яких торкалася інфікована людина

Просимо не займатися самолікуванням. При наявності симптомів зверніться до лікаря або викличте швидку допомогу, якщо погіршало раптово. Обов'язково повідомте лікаря про відвідування Китаю.

Будьте здорові!

БІЛЬШЕ ІНФОРМАЦІЇ В РУБРИЦІ ВАША БЕЗПЕКА!


Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького
Інфографіки: ВООЗ