Тематична фотовиставка «Опір геноциду на Черкащині» упродовж 16-18 травня експонується у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Це спільний проект науковців ННІ історії і філософії та Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Тема виставки — боротьба українського народу проти фізичного і духовного винищення українців радянським і нацистським тоталітарними режимами у 1917-1991 роках. Виставка охоплює події та особистості, пов’язані з Черкаським краєм — важливим центром національно-визвольної боротьби нашого народу у ХХ столітті.

1

Відкривають виставку матеріали про Українську національну революцію 1917-1921 років. Черкащина, як центральний регіон країни, опинилася в епіцентрі боротьби. Тут опір окупантам чинили регулярна армія Української Народної Республіки, добровольчі підрозділи Вільного козацтва та селянські повстанські загони. В умовах тривалої зовнішньої агресії з боку більшовицької Росії, Польщі, підрозділів Добровольчої армії, Україна переживала складний процес утвердження державних інституцій і формування власних збройних сил.

Поразка збройної боротьби та встановлення більшовицького панування на більшості українських земель призвели до появи інших форм опору. Радянська політика на селі наштовхнулася на масовий спротив селян, про активні та пасивні форми якого можна дізнатися з матеріалів виставки. Не маючи змоги подолати селянський опір збройними силами, більшовики вдалися до геноциду голодом.

Останнім форпостом збереження національної ідентичності були культура і церква. Історія української автокефальної церкви, митрополит якої Василь Липківський був уродженцем нашого краю, висвітлена у фотографіях і документах виставки.

Майже повністю знищений у Центральній Україні у 1930-х роках національно-визвольний рух продовжував діяти в Західній Україні та в еміграції і відродився на теренах нашого краю під час Другої світової війни. Одним із зв’язкових поколінь став уродженець Черкас Макар Кушнір — член Центральної Ради, один із засновників Організації українських націоналістів. На виставці представлені матеріали про націоналістичне підпілля на Черкащині.

2

У нерівній збройній боротьбі патріотичні сили зазнали поразки, тому з 1950-х років опір набуває індивідуального, переважно культурницького характеру. Представлені матеріали розповідають про правозахисний рух 1960-х — 1980-х років на Черкащині. Лише у період «перебудови» у кінці 1980-х років національно-демократичний рух на Черкащині знову набув масовості, у першу чергу завдяки жертовності тисяч патріотів, які зуміли зберегти національну ідею протягом понад 70 років, незважаючи на геноцид, заборони і замовчування.

Усе це розповіли студентам Черкаського національного працівники університету та обласного краєзнавчого музею. Фотоматеріали викликали активний інтерес не лише в майбутніх істориків. Виставка не залишала байдужими викладачів та студентів інших інститутів.

У подальшому фотостенди повернуться до Обласного краєзнавчого музею, де з ними зможуть ознайомитися всі охочі.

ННІ історії і філософії