22 січня, у День Соборності України, у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася презентація навчально-методичного посібника «Словник-путівник юного патріота (цікаві факти з історії, культури та мистецтва Черкаського краю)».

Автори-упорядники — доцентка ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Наталія Степанова та директорки шкіл Черкащини Тетяна Москаленко і Тетяна Завалко.

Видання стало можливим за підтримки обласних державних органів влади та діяльності Черкаського обласного молодіжного ресурсного центру. Наклад становить 500 примірників, які будуть розподілені серед закладів загальної середньої освіти, бібліотек, молодіжних центрів Черкаської області. 

На презентацію видання запросили директорів шкіл Черкащини, учнів молодших класів Першої міської гімназії міста Черкаси, студентів, науковців. Серед почесних гостей — Ігор Табурець, начальник Черкаської обласної військової адміністрації та його заступник Олександр Шамрай, Роман Сущенко, перший заступник голови Черкаської обласної ради, Анастасія Чубіна, заступник міського голови міста Черкаси; начальники управлінь ОВА, депутати міської ради, представники департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради та громадських організацій.

—  Ми на Черкащині велику увагу приділяємо національно-патріотичному вихованню дітей. Зокрема, на рівні шкільної освіти: щоб ніхто ніколи не зміг нав’язати меншовартість нашим дітям чи переписати історію.

Сьогодні презентуємо ще один інструмент. Для молодших класів. Посібник «Словник-путівник юного патріота».

Цікаві факти з історії Черкащини, арткейси, інтерактивні елементи. Раджу до прочитання школярам і вчителям. Лаконічно, по суті і зрозуміло. Невдовзі ці посібники отримають усі школи області.

Дякую авторам — Тетяні Москаленко, Тетяні Завалко та Наталії Степановій, а також усім, хто над ним працював.

Разом робимо важливе! — зазначив Ігор Табурець.

 

— Цей важливий в історії України день для університетської спільноти позначений цікавою подією – презентацією «Словника-путівника юного патріота», книги для школярів молодших класів та їхніх учителів — сказав ректор Олександр Черевко. — У часи війни ми особливо гостро відчуваємо, що ми на своїй землі, і кращої за неї нема. Черкащина надзвичайно багата знаковими місцями і постатями, про які можна розповідати всьому світу. Саме це, а не імперські наративи, повинні знати наші діти. І саме до 70-річчя області наші науковці спільно з учителями-практиками  підготували посібник і презентували директорам шкіл.

 Дякую обласній військовій адміністрації і безпосередньо  голові Ігорю Табурцю за підтримку цього проєкту. У сучасних умовах університету не так просто було б самостійно його реалізувати. Вдячний і органам місцевого самоврядування – Черкаській міській та обласній радам — за партнерство.

Сьогоднішній посібник — гарний приклад того, що, об’єднавши зусилля, ми робимо гарні справи. Необхідно вчити дітей новому і свіжому погляду на рідний край, формувати вільну незалежну людину, починаючи з дитячого садка. Цінуймо своє, вивчаймо й популяризуймо його, виховуймо покоління патріотів України! Зі святом усіх, з Днем Соборності!

Свої думки щодо нового видання висловили автори, майбутні вчителі, які будуть застосовувати його у роботі. Наймолодші гості теж промовили своє слово. Їм презентував книжечки особисто очільник області.

 

 
 

Довідково: посібник складений у форматі словника, матеріали для зручності пошуку погруповані в алфавітному порядку.

Опрацьовуючи вимоги до обов’язкових компетентностей та результатів навчання здобувача освіти початкової школи й загальний обсяг навчального навантаження, затверджені Державним стандартом початкової освіти, автори намагалися подати матеріали в пізнавально-розвивальному, цікавому, творчому форматах.

Посібник має кілька рівнів подання інформації: сам словник містить невеликі за обсягом повідомлення, ілюстровані візуальними текстами. До кожного повідомлення-статті вміщені навчальні арткейси, відкрити які можна, використовуючи QR-коди. Таких статей 49, а от завдань у навчальних кейсах більше 250-и.

Завдання, включені до арткейсів, не лише спрямовані на розширення знаннєвої бази здобувачів освіти, а й на читання, логіку, порівняння, пошук правильних відповідей, міркування, знайомство із культурною та мистецькою спадщиною краю, а отже, відповідають запитам щодо розвитку всіх, без виключення, розумових здібностей дітей молодшого шкільного віку. Є тут легенди, оповідання, вірші, ребуси, приказки й прислів’я, логічні задачі, навчальні ігри в застосунку Learning Apps, дуже багато розмальовок – все, для того, аби навчання наймолодших школярів було цікавим та пізнавальним.  

Історія створення: Відповідно до плану роботи ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва  на 2022/2023 н.р. та з метою актуалізації ідеї щодо пошуку нових інструментів для національно-патріотичного виховання сучасної молоді 8 лютого 2023 року було проведено засідання творчої фокус-групи.

Метою заходу було реагування на зміни та виклики сьогодення та пошук нових форм національно-патріотичного виховання для здобувачів освіти початкової школи й об’єднання для реалізації цього завдання сил представників органів місцевого самоврядування, вищої наукової школи й учителів-практиків.

За результатами зібрання творчої фокус-групи було вирішено підготувати посібник для учнів початкової школи та для здобувачів освіти, майбутніх педагогів, які здобувають освіту за спеціальністю «012 Дошкільна та початкова освіта» та «013 Початкова освіта», який би містив цікаві відомості з історії, культури та мистецтва Черкаського краю.

 

 
Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького
Фото:  Денис Коваль, студент 1-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій