Про результати своєї діяльності у 2015 році прозвітував перед конференцією трудового колективу ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.

Передовсім він доповів про організацію освітнього процесу, зазначивши, що в університеті в 2015 році з’явилися нові спеціальностей. За рядом спеціальностей збільшено ліцензований обсяг підготовки фахівців з вищою освітою. Університет отримав найбільший обсяг держзамовлення серед вишів області. Навчальний заклад почав навчати іноземців.

Вагомі здобутки університету і в сфері наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності. Працювали 5 спеціалізованих вчених рад із правом прийняття до захисту дисертацій за 10 спеціальностями, аспірантура з 33 спеціальностей та докторантура з 11 спеціальностей.

Науковою діяльністю займалася більшість науково-педагогічних працівників. Вони здійснювали фундаментальні й прикладні дослідження з 75 колективних і 153 індивідуальних тем. У межах 5 наукових проектів дослідження проводилися за рахунок держбюджету. Науковці працювали за грантовими програмами, розробляли нові проекти, вносили пропозиції органам влади, реєстрували винаходи. Чотири молоді учені отримували стипендії Кабінету Міністрів України, ще двоє — премію Президента України для молодих учених.

Не менш вагомі досягнення студентів — вони перемагали у Всеукраїнських конкурсах та Олімпіадах, отримували академічні стипендії.

У 2015 році академік Тамара Яценко, професори Андрій Гусак та Борис Мінаєв увійшли до складу секцій за фаховими напрямами Наукової ради Міністерства освіти і науки України.

Активну наукову діяльність здійснювали 22 науково-дослідних підрозділи університету. Ректор зауважив, що у 2014 році їх було 12.

Провадилася активна міжнародна діяльність. Це і співпраця у рамках угод із сотнею закордонних навчальних закладів, і програми академічних обмінів, і участь у виставках та презентаціях, і реєстрація в пошуковій системі платформи «Еразмус-плюс», що значно полегшує участь у міжнародних грантових програмах.

Концепція національно-патріотичного виховання дітей та молоді стала основою виховної роботи в університеті.

Упродовж 2015 року було проведено понад 200 різноманітних заходів. Частина з них стала традицією і візитівкою навчального закладу: посвята в першокурсники, вшанування героїв Холодного Яру, хода останнім шляхом Тараса Шевченка вКаневі, зустрічі з учасниками двох демократичних революцій в Україні, посвята у козаки й берегині на Покрову, сходження на Говерлу та багато інших.

Університетська громада займається доброчинністю, просвітництвом, реалізує свої здібності за допомогою художньої самодіяльності.

Активно діють органи студентського самоврядування. Зокрема, студради гуртожитків, які взяли в свої руки облаштування та поліпшення побутових умов життя студентів.

Ректорат не тільки організаційно, а й фінансово підтримує студентське самоврядування. Для відкриття студентського кафе з бюджету ЧНУ було спрямовано близько60тис.грн. Для підтримки діяльності студентських рад гуртожитків було придбано комп’ютерну та іншу техніку. Фінансувалися організовані студрадою культурно-мистецькі заходи, участь її представників у молодіжних проектах, тренінгах, фестивалях.

Ректорат і профком університету фінансово забезпечили участь самодіяльного колективу «Черкащанка» в міжнародному фестивалі та творчий звіт художніх колективів в обласній філармоній, а це — понад 60 тис.грн.

Ректор окреслив проблемні питання, які виникають у виховній роботі. У подальшому їх буде розглянуто на всіх рівнях і розроблено дієві заходи на їх усунення.

Доповів Олександр Володимирович і про антикорупційні заходи та кадрову політику в університеті. Він зазначив, що дотримання прав працівників є одним із пріоритетних напрямів цієї політики.

Олександр Черевко поінформував про життєзабезпечення об’єктів інфраструктури університету, про проведені ремонтні роботи, у тому числі й за рахунок спонсорських та благодійних внесків.

Детальний звіт у сфері фінансового, матеріально-технічного та адміністративно-господарського забезпечення можна знати на сайті університету, наголосив Олександр Володимирович.

Конструктивна робота конференції забезпечила прийняття ряду важливих рішень, що стосуються функціонування та розвитку Черкаського національного університету.

 

Зокрема, учасників поінформували про завдання в контексті законодавчих новацій у сфері правового регулювання вищої освіти. Затверджено зміни до складу вченої ради і до статуту університету.

Детально зі звітом ректора можна ознайомитися, переглянувши презентацію.

 

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького