У черкаському видавництві «Вертикаль» вийшов у світ збірник прес-релізів публікацій про Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, які з’явились на шпальтах обласних газет Черкащини.

Про це йдеться на сайті видання «Черкаський край».

Загалом автором-упорядником книги, кандидатом історичних наук, доцентом, директором наукової бібліотеки ім.М.Максимовича Григорієм Голишем та провідним бібліотекарем цієї книгозбірні Ольгою Ільченко охоплено 907 різножанрових публікацій про ВНЗ за період із січня 1992 року по січень 2022 року. За п’ять років Григорій Михайлович та Ольга Василівна ретельно переглянули сторінки всіх газет, що мали статус обласних, і висвітлювали різні аспекти суспільного життя Черкащини. Пильне око науковців помічало й занотовувало в хронологічному порядку все, що друкувалося на сторінках видань і стосувалося Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького — від короткої інформації до розлогих статей, репортажів та розповідей про ВНЗ та його викладачів і студентів, їхнє повсякдення. А коли ж автори-упорядники підбили підсумок свого ретельного пошуку, то виявили, що найбільше публікацій — 327 — про їхній університет за цей період з’явилось у нашій обласній газеті «Черкаський край» та в «Новій Добі» — 275. Чимало матеріалів про навчальний заклад надрукували майже за три десятиліття і газети «Вечірні Черкаси» (88), «Прес-центр» (49), «Акцент», «Місто», 7 ДНІВ Черкаси» та інші.

Григорій Голиш та Ольга Ільченко детально проаналізували всі 907 публікацій, розклавши їх, образно кажучи, «по поличках». Цей їхній підсумковий аналіз знаходиться в кількох додатках у кінці книги. А це — класифікація газетних матеріалів за хронологією подачі, за жанрами, за тематичним спрямуванням, за авторством, за рубриками та інше. Є в цьому інформаційному виданні також предметний, іменний та географічний покажчик, ілюстрації логотипів назв газет. А ось приємною особливістю, яка вирізняє книгу від інших подібних видань, став додаток №2 «Стислі відомості про редакторів провідних газет Черкащини», де наведені біографічні довідки про очільників редакційних колективів за 1992-2020 роки. Про шістьох із них годі шукати дані чи бодай коротку згадку навіть у бібліографічному довіднику «Журналісти Черкащини (1954-2004 роки)» — виданні досить фундаментальному та унікальному. Загалом же автори виконали чималий шмат рутинної скрупульозної роботи, даючи в своєму прес-моніторинговому виданні стислий зміст тих 907 публікацій, що розповідають про провідний освітньо-науковий заклад Черкащини від часу його реформування з інституту в університет і, практично, до наших днів.

Джерело: «Черкаський край»