Нещодавно студенти-редактори побували з навчальною екскурсією в редакції інтернет-видання «Прочерк».

–               Тільки не кажіть, що ці всі – до нас, – каже жартома нашому куратору Людмилі Солодкій Назарій Вівчарик – журналіст і відповідальний редактор інтернет-сайту, людина приємна, весела і цікава.

Під час зустрічі першачки дізналися багато цікавого про видання та особливості роботи журналістів.

–               Редакції газет і сайтів схожі, але специфіка інтернет-видання цікавіша, бо поєднує елементи газетної, теле- та радіожурналістики. Крім того, ми намагаємось глибше подати подію, більш детально її описати, додаємо до «сухого» тексту фото, аудіо, відео. Отож, хто хоче більше драйву – йдіть в інтернет-ЗМІ, –  говорить Назар.

У наш часінтернет стає більш доступним і швидким, тому люди все частіше читають новини в інтернет-ЗМІ, які оперативно подають інформацію в режимі онлайн, на відміну від газет. «Прочерк» існує всього 6 років, але вже є лідером з відвідування. Це видання оперативно висвітлює актуальні політичні, громадські й економічні події, які відбуваються в Черкасах та Черкаській області. Засновник сайту Сергій Томіленко – голова Національної спілки журналістів України.

Штатних працівників у редакції четверо. Іноді до роботи долучається програміст, коли виникають  проблеми з комп’ютерною технікою. Усі інші працівники виконують творчу роботу.

–               Ми втрьох справляємось, але практикантів чекаємо, – цей натяк Назарія Вівчарика студенти зрозуміли, бо через рік у них буде журналістська практика.

Сьогодні ж «Прочерк.інфо» активно співпрацює з черкаськими виданнями. У газеті «Вечірні Черкаси» виділена окрема сторінка для найцікавішої інформації з порталу.

–               Ми унікальна  редакція, оскільки після створення сайту видали газету, – розповідає Назар і уточнює, – інші, зазвичай, роблять навпаки.– Головний редактор вирішив, що так ми зможемо залучити додаткову аудиторію, і не помилився.

Про читачів цього інтернет-видання Назарій Вівчарик говорить з посмішкою: «Вони розумні, сучасні, самі «запікують мати», допомагають виводити чиновників і політиків на «чисту воду», а ще бачать і виправляють помилки. Звичайно, є і «боти» (їм або платять, або вони сепаратисти), – їх «банимо», такі коментарі не виставляємо. Дуже мало іде позитивних відгуків – їх близько 10%, а більше 90%  – це критика влади, економіки, політичних дій, цін на продукти тощо».

Час зустрічі пролетів дуже швидко, ми розуміли, що забираємо в журналістів дорогоцінний час, адже сайт треба оновлювати щонайменше кожні 20 хвилин. Робота над ним триває майже цілодобово. Тому студенти-редактори повинні були вже йти із затишної редакції. Але хто знає – можливо хтось із них через чотири роки сюди повернеться?

 

Студентка 1-Р курсу Марія Каспрова