Цікаво й динамічно пройшла перша мистецька зустріч у Клубі випускників Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. У рідній Альма-матер, яка нині святкує своє 95-річчя, зустрілися різні покоління студентів.

Дві випускниці — 1977 та 1975 років — знані письменниці Світлана Горбань та Наталія Лапіна — розповіли майбутнім видавцям та редакторам про свою творчість.

Спілкування з черкаськими письменницями відбулося завдяки буккросинг-клубу «Freebook» та кафедрі видавничої справи, редагування й теорії інформації.

— Маємо унікальну нагоду дізнатися, як народжується слово митця, проникнути за лаштунки творчої лабораторії письменника, — наголосила український політик, прозаїк, поетеса і літературознавець Валентина Коваленко, відкриваючи захід. — У літературі рідко трапляється, коли пишуть двоє, а в нашому випадку у творчому тандемі — сестри. Люблю Наталю й Світлану за активність, небайдужість, невтомне прагнення доносити до молоді слово митця.

Під час зустрічі авторки презентували свою нову книгу «Роман з містом», яка отримала другу премію Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова – 2015». Ця книжка пахне кавою, звучить фортепіанною музикою, віддає запахом дощу — тим, особливим, львівським. Вона — про зовні слабку, але сильну духом жінку. Та головне — вона сповнена любові до міста Лева.

Поміж розповідями про власні книги, творчість, специфіку конкурсу «Коронація слова», життєві колізії авторки ділилися спогадами й про навчання на той час ще в Черкаському державному інституті.

— Про наш інститут, як про кохання, можна розказувати безкінечно, — поділилася враженнями Світлана Горбань. — Добре пам’ятаю одиницю за вірш Івана Франка «Вічний революціонер» і «відмінно» на іспиті, який складала на останньому місяці вагітності, бо, як пояснила викладачка, мені потрібні були позитивні емоції.

У своєму романі «Увертюра» сестри зробили героїнею черкаську студентку педінституту.

— Оповідання, вірші пишемо окремо, — розповідає Наталія Лапіна. — А великі — спільно. Світлана дуже креативна, вона — справжній генератор ідей, я краще справляюся з редагуванням тексту. Творчі суперечки звичайно ж виникають, найчастіше — щодо задуму. Тому багато тем поки що відкладені. Але я щаслива, що в мене є така співавторка.

З-під їхнього пера вийшло вже кілька творів у різноманітних жанрах:  детектив, фантастика, фентезі, історичні пригоди, романи про кохання: «Якщо подолаєш прокляття», «Невинна грішниця», «Надія: сплутані пазли», «Зодчий із пекла».

Ольга Герасим'юк, представляючи  книжку Світлани Горбань і Наталі Лапіної, що потрапила до Довгого списку Книжкової премії ВВС Україна «Книга року ВВС-2011», напевне, найточніше сформулювала творчий секрет успіху цього письменницького тандему:

«Книга двох сестер, що живуть у різних містах, але завжди пишуть одну книжку вдвох – як і от цю, «Надія:сплутані пазли». Шкільний психолог і шкільний викладач світової літератури — правильна креативна команда».

 

 

Заступник директора ННІ УФСК з виховної роботи Людмила Солодка