Народні депутатки з фракції «Європейська Солідарність», членкині Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ірина Геращенко й Марія Іонова провели зустріч у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Відкрив зустріч ректор Олександр Черевко:

— Кожен відповідальний громадянин, яких ми прагнемо виховати в Черкаському національному, повинен стежити за процесами, що відбуваються в державі. Сьогоднішня зустріч допоможе зрозуміти, як здійснюється один із найважливіших шляхів розвитку України — євроінтеграція та рух до НАТО.

Українські політики говорили на тему зовнішніх позицій України, зокрема, про обставини підписання міжнародних угод та договорів (Мінських угод, Будапештського меморандуму та ін.), здійснення реформ тощо.

— Україна стає могутнішою, коли сильна її зовнішня політика. Стан України на міжнародній арені кардинально змінився з 2014 року. Нас знають і поважають. Надіюся, що свідомі громадяни не будуть недооцінювати старання політиків, адже, наприклад, навіть безвізовий режим потребував реалізації реформ у декількох найголовніших секторах, — зазначила Ірина Геращенко.

Марія Іонова пояснила, що реформи, пов’язані з членством у НАТО та євроінтеграцією, майже ідентичні і їх здійснення відбувається успішно у порівнянні з діями до Революції Гідності.

— Після Майдану розпочалася активна політика у сфері євроатлантичної інтеграції. Уперше в історії країна, яка ще не є членом НАТО, вже має покроковий системний план дій та представництво в альянсі. Варто зазначити, що, з огляду на відносини з країною-агресором, посилення координації — це й питання безпеки.

Важливою складовою серед позитивних змін в Україні спікерки вважають гендерну політику, а саме: скасування списку заборонених професій для жінок, відкриття першого жіночого курсу у військових ліцеях ім. Богуна та Героїв Крут, запровадження гендерної квоти в політичних силах тощо.

За словами першої жінки-заступника голови Верховної Ради в історії незалежної України Ірини Геращенко, питання гендерної рівності — це також обов’язкова умова євроатлантичної інтеграції. І якщо раніше це питання обговорювалося лише в Міністерстві соціальної політики, то нині гендерна політика повинна запроваджуватися окремо в кожному міністерстві.

Народні депутатки також згадали про важливий інструмент захисту прав жінок в умовах збройного конфлікту та забезпечення їхньої активної участі у миротворчих процесах — упровадження заходів Національного плану дій «Жінки, мир, безпека». Об'єднання зусиль органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських об'єднань та міжнародних організацій, представників соціально відповідального бізнесу, волонтерів для надання своєчасної допомоги постраждалим від збройного конфлікту, мовляв, сприятиме мінімізації наслідків воєнних дій, що відбуваються на сході України, а також удосконаленню системи захисту та реабілітації постраждалих від гендерно зумовленого насильства.

Студенти та викладачі Черкаського національного мали змогу обговорити питання, які їх хвилювали. Про те, як відстежується дотримання прав жінок у Криму та на тимчасово окупованих територіях, як караються сексуальні злочини у міжнародних судах, яку роль виконує Європейський Союз у відносинах України з Росією — відповідали депутатки.

Зустріч для Черкаського національного університету була цікавою й пізнавальною, а також щедрою не лише на інформацію, а й на подарунки. Відтак, наукова бібліотека ім. М. Максимовича поповнилася новими українськими книгами.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького