Викладачка кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, членкиня Національної спілки журналістів Людмила Солодка разом із секретарем Національної спілки журналістів України Валерієм Макеєвим обговорили новації у сфері медіа у студії програми «Тема дня» на телеканалі «UA: Черкаси».

Людмила Солодка поінформувала щодо змін, які запропоновані в законопроєкті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації», пояснила вплив цих законів на свободу слова, а також висловила свою думку щодо того, чи дотримуються журналістських стандартів черкаські ЗМІ. Розповіла й про методику навчання майбутніх журналістів.

— У законопроєкті розмежовують дефініції «журналіста» та «професійного журналіста». Хоча це одна професія. Людина, яка поширює суспільно значущу інформацію відповідно до стандартів журналістики, вже займається журналістською діяльністю, і її має захищати держава. Крім того, якщо вже й виникла така проблема, як дезінформація, то замість обмеження свободи слова, варто було б звернути увагу на підтримку рівня медіаграмотності населення. Адже медіаграмотність, навички критично мислити й аналізувати інформацію  мають стосуватися кожного громадянина, а не тільки журналістів, — зазначила викладачка. 

Запрошуємо переглянути випуск програми «Тема дня»:

Нагадаємо, текст законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації», оприлюднений для обговорення Міністерством культури, молоді та спорту, викликав значний суспільний резонанс, інформує «Детектор медіа». 

Міністерство культури, молоді та спорту планує до 28 лютого внести проєкт закону про протидію дезінформації на розгляд Кабінету Міністрів України, а в березні — внести його на розгляд Верховної Ради. До 28 лютого заплановані робочі сесії з розв'язання проблемних питань законопроєкту та його доопрацювання.
 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького