Концепцію інноваційної  трансформації Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького презентував на засіданні Наглядової ради ЧНУ ректор Олександр Черевко.

Проєктна група під керівництвом ректора сформулювала план дій до 2030 року з урахуванням вимог часу та завдань Міністерства освіти і науки.

Як зазначив Олександр Черевко, «закон життя — зміни. Для того, щоб вони були позитивні, необхідно рухатися до мети. Наша мета: трансформація з класичного, стабільного, інерційного закладу в інноваційний університет європейського рівня з технологічним двомовним освітньо-науковим середовищем». Він розповів, що упродовж десятиліття Черкаський національний пройшов значний шлях: піднявся у рейтингах, впровадив систему «електронний університет».  Відбудовано пошкоджений пожежею навчальний корпус та поліпшено матеріально-технічну базу, створено Центр цифрового розвитку та якості освіти, на часі — створення центру ментального здоров’я. Спільно з Національним агентством з питань запобігання корупції запроваджено відповідну освітню програму, реалізується багато інших проєктів.

Однак, життя показало, що потрібні кардинально нові підходи до розвитку. Їх сформулювали та поетапно впроваджуватимуть у  процесі діяльності всіх підрозділів університету.

Ректор детально зупинився на кожному з восьми пріоритетних напрямів, які визначила команда розробників.

Олександр Черевко виокремив роль Наглядової ради як ефективного інструменту контролю і визначення політики університету. Він підкреслив, що члени Наглядової ради ЧНУ надають постійну підтримку університету та подякував за плідну співпрацю:

— Ми понад два роки не збиралися разом через воєнний стан, проте це не завадило реалізувати багато спільних проєктів. Розробка концепції інноваційної трансформації — один із них.

В обговоренні взяли участь Віктор Ющенко, Президент України 2005-2010 років,  Василь Кремень, президент Національної академії педагогічних наук України, Володимир Воронов, народний депутат України,  Петро Душейко, народний депутат України 2-го скликання, заслужений працівник сільського господарства України, Геннадій Лінєвич, голова польського культурного центру  імені Кароля Шимановського, Юрій Маловічко, директор ДП «Агентство з реструктуризації заборгованості підприємств агропромислового комплексу», Володимир Мовчан, доктор економічних наук, бізнесмен, меценат.

Віктор Ющенко високо оцінив  національно-патріотичну складову, бо передовсім Україні  потрібно здобути перемогу і вирішити національне питання, яке є запорукою успіху будь-якої країни.

Василь Кремень відзначив інноваційність концепції. Адже покликання сучасної освіти — сформувати людину з інноваційним типом мислення та здатністю до інноваційної діяльності.

Сергій Воронов зазначив, що цей план дій необхідно починати втілювати в життя, і запевнив,  що готовий долучатися.

— У цілому концепцію одноголосно схвалили і зобов’язалися максимально сприяти в її реалізації.

Ми ж із колективом вже працюємо над здійсненням своєї амбітної мети.

Вірю у ЧНУ та дякую Збройним Силам України за можливість працювати! — підсумував Олександр Черевко.

У межах роботи засідання члени Наглядової ради відвідали STEM-лабораторію та оглянули художню виставку робіт викладачів і студентів ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва.

Голова Наглядової ради Віктор Ющенко та його заступник Василь Кремень дали інтерв’ю обласним медіа і студентському телебаченню.

Про це також — у матеріалах черкаських ЗМІ:

Видання «Про все»

Видання «Вісті Черкащини»

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького,  

студентки ННІ української філології та соціальних комунікацій: Дарина Медвідь (1 курс)Вікторія Бондаренко, Аріана Грищенко (2 курс), Ольга Вишневецька  (4 курс)