У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю, приурочена до 70-річчя області.

«Черкащина: роль в українському державотворенні. Духовна спадщина та військові наративи сьогодення» — таку тему обрали організатори, серед яких ННІ  міжнародних відносин, історії та філософії ЧНУ.

Загалом же у роботі конференції взяли участь представники 7 державних установ, 4 ЗВО і громадські організації Польщі, 3 технікумів, 4 шкіл Черкас та  області, а також випускники ЧНУ.

Розпочалася конференція зі студентської секції. Студентство розповіло, чим живе інститут у період повномасштабної війни. Про це  — у матеріалі журналістів ТРК «Вікка».

Університетська спільнота активно волонтерить, щоб допомогти армії. Багато  випускників пішли воювати, серед них вже є і загиблі. Попри все, у Черкаському національному університеті дбають про національно-патріотичне виховання і про розвиток науки

Андрій Косов — студент ННІ міжнародних відносин, історії та філософії. А ще волонтер. Разом з іншими студентами постійно влаштовують заходи, які допомагають зібрати гроші на допомогу ЗСУ.

Андрій розповідає:

— Дуже багато потреб у наших захисників, багато наших студентів є відомими військовими, вони часто просять допомогти військовим частинам. На знак подяки військові передавали підписані прапори, гільзи, тубуси. Так сформувався відповідний тематичний куточок. Студенти збирали на дрони, автівки та іншу техніку для захисників.

Студентка Вікторія проводить збори у своєму гуртожитку.

Вікторія Лисенко, студентка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії каже:

— Люди втомилися від цього. Але це не означає, що треба зупинитися і більше нічого не робити. Бо якщо ми всі зупинимося — про яку перемогу може йти мова?

Допомагає ЗСУ і майбутній історик Владлен Павлов. Хлопець приїхав у Черкаси два роки тому із Луганщини. Каже, адаптуватися допомогли університетська спільнота і батьки.

У НК № 1 облаштоване «Місце шани та вдячності» полеглих у боях за Україну випускників Черкаського національного університету. З 28-ми випускників істориків — семеро.

Вікторія Кірєєва, завідувачка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЧНУ ім. Б. Хмельницького ділиться думками:

— Їх ми пам’ятаємо як хороших і світлих дітей, тому для нас це велика трагедія. І ми їм неймовірно вдячні. Ця стела — це пошана і пам’ять про цих хлопців.

Саме зі вшанувавши пам’яті загиблих захисників України розпочинається наукова конференція. Зібралися науковці, журналісти, працівники музеїв. На онлайн-зв’язку — колеги з інших областей. За два роки Черкаський національний зібрав понад 3 мільйони гривень на допомогу ЗСУ. Про це повідомив у вступному слові ректор ЧНУ Олександр Черевко,

Серед запрошених на конференцію — військовий 43 ОМБр імені Тараса Трясила Тимофій Легоняк. Він теж випускник ННІ міжнародних відносин, історії та філософії. Його військова частина — одна з тих, яким допомагали  викладачі і студенти.

Військовослужбовець переконаний: працю істориків — вчителів та науковців — важко переоцінити. Тим паче у країні, яка вже не вперше мусить воювати проти того самого загарбника.

— Історики, викладачі історії мають це знати для того, щоб поширювати ці знання далі в маси. Нашим дітям, онукам — щоб вони розуміли, хто дійсно є ворог. Як воно все розпочинається. І як воно, на жаль, не закінчується, а призупиняється, — каже  Тимофій Легоняк,

Підсумовуючи, ректор Олександр Черевко сказав:

— Про роль Черкащини в українському державотворенні, духовну спадщину та актуальні військові наративи говорили на науково-практичній конференції. Її проведення, на моє переконання, вимога часу. У Черкаському національному університеті практично кожен захід присвячуємо допомозі захисникам. І вони відгукуються на наші ініціативи: до прикладу, ми вдячні Тимофію Легоняку, що він знайшов час і приїхав на конференцію.

Зараз потрібно реагувати і на ідеологічні виклики, а це, зокрема, російські наративи, імперський погляд на Україну, нав’язаний усьому світу. Щоб виграти інформаційну війну, мусимо протистояти ворогу на державному, політичному і, звісно, на науковому рівнях. Саме таке завдання ставлю нашим історикам і міжнародникам.

Ми повинні повернути собі свою європейську історію, паралельно якій з’явився московський улус і намагається нас поглинути. Наукова дискусія, до якої долучилися перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко, професор Поморського університету (Польща), голова Українського історичного товариства в Польщі Роман Дрозд і ще багато відомих українських науковців, політичних і громадських діячів, наші історики та студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, має в цьому контексті важливе значення.

Про це також — у сюжеті ТРК "ВІККА":

 

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького