Ніла Андріївна Підпала завітала в Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, щоб вкотре збудити пам’ять про свого чоловіка, відомого українського поета, прозаїка, перекладача Володимира Олексійовича Підпалого.

Ніла Підпала впродовж 20 років подорожує Україною з розповідями про чоловіка саме у день свого народження. Запросив Нілу Андріївну професор кафедри української літератури та компаративістики ЧНУ Василь Іванович Пахаренко. Він же розпочав зустріч знайомством із родиною Ніли та Володимира Підпалих і зачитав одну зі своїх улюблених поезій письменника про матір. 

Про життєвий і творчий шлях Володимира Підпалого пані Ніла розповідала з неприхованими емоціями щастя та туги. Вона читала вірші чоловіка, знайомила з біографією, розповідала про часи навчання та сімейного життя. Відкрила сторінку дружби Володимира Підпалого з Ліною Костенко. Розвеселила жінка історією, як Володимир Олексійович вчив її, красуню-першокурсницю, варити супчик.

Письменник зі шкільних підручників постав перед присутніми справжнім чоловіком, відданим другом, чудовим сім’янином, людиною, яка берегла родинні цінності, творила з любов’ю до всього українського...

На захід завітали не лише студенти та викладачі університету, а й учителі-філологи шкіл міста та працівники черкаських бібліотек.

Науковій бібліотеці університету Ніла Андріївна подарувала книгу чоловіка «Золоті джмелі». До неї увійшли вірші, проза, переклади, переспіви, вірші для дітей, літературно-критичні праці Володимира Підпалого (1936-1973), спогади про письменника, дослідження його творчості, листи. Це найповніше видання творів автора.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького