З 11 липня в Україні стартувала вступна кампанія. Про особливості цьогорічного вступу — голова ради ректорів, директорів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації Черкащини, ректор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Олександр Черевко.

— Олександре Володимировичу, які основні тенденції вступної кампанії-2016?

— На Черкащині позначається загальноукраїнська тенденція до скорочення кількості вступників. Якщо в 2006 році в області нараховувалося 14,5 тисяч абітурієнтів, цього ж року школи закінчили тільки 6,5 тисяч дітей. Тому сьогодні не можна говорити про зменшення обсягу держзамовлення. Бо у відсотковому відношенні до кількості випускників кількість місць держзамовлення навіть більша, ніж у 2006 році. Абітурієнти Черкащини, як і раніше, мають шанс отримати вищу освіту безкоштовно.

Щоправда, якщо раніше державне замовлення розподілялось по вищих навчальних закладах, то в цьому році воно має адресність, тобто йде за побажанням студента: який навчальний заклад набере більше заяв від абітурієнтів, туди й буде спрямовано держзамовлення. Звичайно, тут є ризик для регіональних вузів — адже всі мріють навчатися в столиці. Проте, хочу наголосити, що якість освіти в регіональних вишах не нижча, ніж у столичних. Крім того, перевагою регіональних вишів є близькість до місця проживання абітурієнта. Тому на засіданні ради ректорів, директорів вищих навчальних закладів Черкащини ми прийшли до думки, що маємо спільну мету: щоб студенти, випускники, які завершили навчання в школі, залишилися навчатися на Черкащині.

Цього року, як і торік, абітурієнт має право подавати 15 заяв на 5 спеціальностей. Необхідно правильно визначити пріоритет, щоб взагалі не втратити свій шанс на вступ у 2016 році.

Є кілька новацій у вступній кампанії 2016 року. Цьогоріч зникли такі поняття, як позаконкурсний вступ та цільовий прийом. Усі учасники вступної кампанії проходитимуть конкурсний відбір. Для вступників-пільговиків навчальні заклади встановлюватимуть квоту. Вона не повинна перевищувати 10 відсотків від загальної кількості місць державного замовлення. Черкаський національний встановив для пільговиків максимальну квоту — 10 відсотків. Ці абітурієнти вступатимуть за конкурсом, але на основі інших видів вступних випробувань.

Це ліквідатори та потерпілі внаслідок аварії на ЧАЕС, особи, які стали інвалідами під час Революції Гідності, ряд категорій військовослужбовців, визнаних інвалідами війни, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи, звільнені з військової служби після 30 листопада 2015 року, ряд категорій учасників АТО.

Крім того, при вступі на 1 курс освітнього ступеня бакалавр заяви подаються лише в електронній формі. Ми організували консультативний пункт, де вступникам допомагають подати електронні заяви у будь-який ВНЗ України. Він працює за адресою: б-р Шевченка, 79, навчальний корпус № 3, 1-й поверх, кімната 259. Отримати роз’яснення щодо особливостей вступної кампанії можна за телефонами: (099) 40 45 686, (067) 83 09 612, (063) 80 32 971, (0472) 50 25 27.

— Які новації ЧНУ підготував для абітурієнтів-2016?

— Черкаський національний постійно вдосконалює якість освітніх послуг, і 2016 — не виняток. Торік у ЧНУ створено військову кафедру, зараз триває набір студентів на навчання за трьома військово-обліковими спеціальностями. Вже подали документи близько сотні бажаючих навчатися. Вступний конкурсний відбір проходить у кілька етапів, з 1 липня по 25 серпня.

Цьогоріч упроваджуються нові спеціальності та спеціалізації. Зараз здійснюється підготовка фахівців за 52 спеціальностями. Але університет ліцензує нові, затребувані на ринку праці спеціальностей. Наприклад, «Метрологія та стандартизація», «Дизайн».

Важливо й те, що цього року Вчена рада ЧНУ прийняла рішення знизити вартість навчання для вступників–2016 на 15-30 відсотків, у гривневому еквіваленті – від 1570 до 4600 грн. Наприклад, вартість навчання бакалаврів за спеціальністю “Філологія” (українська мова і література) знижена на 3920 грн, за спеціальністю “Право” – на 3730 грн.

— Чи є можливість у студентів ЧНУ продовжити навчання за кордоном?

— Багато європейських вишів, наприклад у Польщі, пропонують українським абітурієнтам вигідні умови навчання. Та отримати диплом європейського вишу можна й навчаючись у Черкасах. Власну навчальну програму студент Черкаського національного може синхронізувати з курсом іноземного університету.

Студенти Черкаського національного можуть вчитися за програмою «Подвійний диплом» у Вищій лінгвістичній школі у місті Ченстохова та Вищій гуманістичній школі міста Сосновець. Вони мають можливість отримати диплом закордонного вишу, навчаючись паралельно на бакалавра чи вступивши після отримання вищої освіти у Черкасах в аспірантуру чи магістратуру.

— Які здобутки університету хотіли б відзначити?

— Університет посів 21 місце зі 128 у рейтингу університетів України за наукометричним рейтингом «Scopus» 2016 року та піднявся на 9 сходинок проти минулого року у рейтингу діяльності вищих навчальних закладів«ТОП-200 Україна».

Цьогоріч дві міжнародні виставки принесли ЧНУ ім.Б.Хмельницького п’ять відзнак, серед яких — гран-прі та золота медаль.

Усім цим ми завдячуємо роботі наших науковців. І не випадково двоє з них — Андрій Михайлович Гусак та Борис Пилипович Мінаєв — входять до сотні найбільш цитованих науковців України.

Професор Борис Мінаєв цьогоріч увійшов до п’ятірки найуспішніших вчених ВНЗ України та отримав престижну міжнародну відзнаку — премію «Scopus». Нещодавно він прибув із Китаю, де впродовж року працював у рамках гранту в Інституті хімії Академії наук КНР (Пекін). Нині перебуває з науковою роботою в Королівському інституті (Стокгольм). Там же у рамках дворічного гранту працює наш науковець Гліб Баришніков.

Загалом же упродовж останніх двох років близько сотні наших учених перебували з науковою роботою у ВНЗ світу.

Зокрема, група фізиків на чолі з професором Андрієм Гусаком у рамках грантової програми проводять дослідження в Швейцарії, Польщі, Угорщині. Світлана Жаботинська, Анатолій Чабан, Таміла Кравченко, Віктор Велівченко беруть участь у 3 міжнародних грантах (Канада, Німеччина, Ізраїль, Нова Зеландія). Світлана Архипова організувала стажування викладачів в університетах Литви і Болгарії. Академік Тамара Семенівна Яценко, професори Андрій Михайлович Гусак та Борис Пилипович Мінаєв увійшли до складу Наукової ради Міністерства освіти і науки України. Троє викладачів — стипендіати Кабінету Міністрів. 16 студентів стали призерами і переможцями всеукраїнських наукових конкурсів та олімпіад.

Серед наших переваг — серйозна матеріально-технічна база і нормальні побутові умови. Студентів забезпечуємо гуртожитком, у корпусах університету діють їдальні, спортивні зали, кімнати відпочинку та самопідготовки, маємо багату наукову бібліотеку. На березі Дніпра є база відпочинку для студентів і викладачів, є ботанічний сад. Студенти та викладачі ініціюють екологічні, благодійні проекти. Діє юридична клініка, лабораторія глибинної психокорекції за авторським методом академіка Тамари Яценко. Центр фізико-хімічних досліджень та багато інших наукових та навчальних підрозділів. Створено Центр молодіжних інновацій. Але найголовніше те, що у нас — спокійно, надійно, перспективно.

Тож Черкаський національний готовий відчинити двері перед молоддю не лише з Черкащини, а й з усієї України.

 

За матеріалами інтерв’ю газеті «Нова доба», ТБ «Рось»