Днями у черкаській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №17  відбувся перший фестиваль інноваційних педагогічних технологій.

Серед його організаторів — департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького та інші установи й організації. У заході взяли участь керівники міста та області, представники Міністерства освіти і науки України та майже 300 педагогів з усієї Черкащини.

Присутні обговорювали питання про впровадження новітніх та інноваційних підходів для забезпечення високої якості освіти в умовах  воєнного стану та посткарантинного часу. У доповідях висвітлювалися основні аспекти освітньої діяльності, питання запровадження інноваційних підходів та методів, а також робота з емоційним та психологічним станом вчителів і учнів.

Важливість події засвідчили міський голова Черкас Анатолій Бондаренко та начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець, начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський.

«Сьогоднішній фестиваль — це ще один доказ того, що наша нація найсильніша та непереборна. Мені надзвичайно приємно, що освітяни нашого міста прагнуть до вдосконалення своїх знань та намагаються знаходити нові креативні методи надання освітніх послуг», — зазначив Анатолій Васильович.

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького активно долучився до проведення та організації заходу. Делегацію від очолив перший проректор Василь Мойсієнко.

На базі фестивалю діяли три університетські локації, де викладачі та студенти демонстрували свої здобутки.

Широко був представлений ННІ педагогічних наук, соціальної роботи і мистецтва. Директор інституту Тимофій Десятов і науковці ділилися з колегами напрацюваннями, проводили лекції. 

Завідувачка кафедри дошкільної освіти ЧНУ Інна Ніколаєску розповідала про вектори розвитку дошкільної освіти в контексті інтеграції в європейський освітній простір.

«Цей фестиваль зосередив увагу на впровадженні новітніх технологій в освітній процес із метою поліпшення якості вищої освіти. Він є платформою для обміну досвідом, практичних занять та взаємодії між учасниками, що допоможе забезпечити розвиток педагогічної науки та практики» — розповідає  Інна Ніколаєску.

Очільниця кафедри початкової освіти Наталія Байдюк поділилася з колегами тенденціями формування виховного середовища з урахуванням багатополярності молодіжних субкультур.

Яка цінність творів, згенерованих штучним інтелектом, та як визначити творчий внесок людини — про це йшлося на лекції «Інтелектуальна власність у світі штучного інтелекту». Її прочитали завідувачка кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін ЧНУ Наталія Попова спільно з начальницею Департаменту «Академія інтелектуальної власності» Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій Ольгою Кулініч.

Наталія Попова підкреслила важливість розвитку інноваційної екосистеми в Черкаському регіоні та презентувала створену стартап школу для учнів на базі TISC Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

«Створення стартап шкіл має важливе значення для розвитку інноваційного потенціалу нашої держави, оскільки навчання в стартап школах дає молоді можливість  розвивати креативність, формувати творчі, підприємницькі та винахідницькі навички».

Студенти Черкаського національного під керівництвом викладачів та директора ННІ природничих та аграрних наук Максима Гаврилюка презентували хіміко-біологічну школу для школярів, яка діє в університеті.

Це як освітній простір, сприятливий для успішного навчання, повноцінного особистісного розвитку учнів.

«З нашими педагогічними інноваціями з інтересом ознайомились мер міста Черкаси Анатолій Бондаренко, заступник міського голови Анастасія Чубіна та інші державні службовці. Із директорами шкіл під час фестивалю було обговорено основні переваги функіонування хіміко-біологічної школи, її перспективи та подальші напрямки співпраці.

Підготовка вчителів-біологів та хіміків у Черкаському національному має давню традицію. Нині ми працюємо над її удосконаленням - з 2023 року буде здійснюватись набір за спеціальністю 014 "Середня освіта (Біологія та здоров'я людини)", освітня програма "Біологія та здоров'я людини, хімія", що дозволяє поєднувати підготовку вчителів біології, хімії та здоров'я людини».

Майбутні хіміки Артем Пасічнюк та Володимир Коваль ділилися враженнями від заходу: «Ми демонструємо різноманітні хімічні досліди, запрошуємо учнів приєднуватися до нашої школи. Це в майбутньому допоможе їм із вибором професії та при вступі до університету».

Анастасія Шостя, студентка 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

Фото:  Яна Трохименко, студентка 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій