У Черкаському обласному художньому музеї відкрилася виставка «Світобудова» заслуженого художника України, доцента кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького  Віктора Олексенка.

Так митець відзначив своє 75-річчя.

«Віктор Олексенко — самобутня і самодостатня постать в українському мистецькому середовищі, — розповідає про художника мистецтвознавиця Наталія Маценко. — Активну виставкову діяльність художник провадить із 1991 року — моменту відновлення незалежної української державності. Саме для вільного і відкритого художнього простору, позбавленого цензури, формальних та ідеологічних обмежень, створені роботи митця — чуттєві, волелюбні, наповнені сакральними символами знаками, духовними мотивами, вкорінені в родючі ґрунти глобальної і локальної культури.

Ювілейна виставка «Світобудова» — ретроспективна вибірка фігуративних творів автора, ювелірний зріз його багаторічних напрацювань. Від ранніх 1970-х років і до сьогодні Олексенко розробляє власну космогонію, сплітає елементи багатошарового авторського Всесвіту, що постійно вирує і народжує нові світи. У музейній експозиції художник ділиться своїм мистецьким і життєвим досвідом, шуканнями та спостереженнями, здогадами, власною картиною світу, втіленою у творах різних років, технік, стилів.

Практику Олексенка характеризує широке медійне розмаїття: станковий і монументально-декоративний живопис, асамбляж, об'єкт, інсталяція, графіка, дизайн, геральдика, поезографія. На виставці представлено станкову графіку — друковану і мальовану, монохромну і кольорову, живопис — різних жанрів і форматів, асамбляж. Окремий сегмент творчого доробку Олексенка — цифрові твори».

Дається взнаки і багаторічна викладацька робота — в неперервній комунікації з молоддю, обміні досвідом та енергією, що не вичерпується і спонукає до руху. Адже 20 років свого активного життя Віктор Андрійович викладає студентам ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва.

Вітаючи Віктора Олексенка, ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко зазначив:

— Біля кожної роботи можна дивитися годинами, поринаючи у глибокий всесвіт художника, і кожна хвилина буде відкривати щось нове. Знаково, що на полотнах митця є слова і Тараса Шевченка, інших геніїв українського народу, народних пісень. Це посилює зміст робіт. Я вражений, настільки виставка глибока. 20 років Віктор Андрійович працює в Черкаському національному. Уся його діяльність, творчість підсилює статус університету, інституту, кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. За ці роки підготовлена ціла плеяда його учнів, які сьогодні прийшли привітати вчителя. Це і студенти, і випускники, і вже імениті художники. І це ще одне досягнення Віктора Андрійовича. Вітаю Вас із цим ювілеєм! Здоров’я міцного, натхнення, ще багато, багато вершин долати в творчості!

Олександр Володимирович нагородив ювіляра Почесною грамотою університету.

Привітали його і представники обласної та міської влади, профспілок. Заступниця начальника Черкаської ОВА Людмила Товстоп’ят передала Подяку начальника Черкаської  ОВА Ігоря Табурця. А перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко, колишній політвֹ’язень, передав у подарунок власну графіку, яку малював у російській в’язниці.

Директор наукової бібліотеки університету Григорій Голиш розповів про його життєвий і творчий шлях, нерозривно пов’язаний із Черкащиною.

Очільниця обласної організації Спілки художників України Лариса Шейх передала вітання від митців Черкащини.

Розділили з художником радість і викладачі та студенти кафедри  та викладачі кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Колектив університету теж прийшов підтримати і привітати колегу.

Всі охочі можуть подивитися картини Олексенка у виставкових залах  експонуватиметься у Черкаському обласному художньому музеї.

Більше пропонуємо переглянути у сюжеті на ТРК «Ільдана»:

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького