25 квітня у приміщенні Черкаської обласної юнацької бібліотеки імені Василя Симоненка відбулася презентація унікального видання «Космічні вібрації» — збірки поезографіки видатного українського художника Віктора Олексенка.

Віктор Олексенко, який викладає у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, представив глядачам своє бачення космічних мотивів крізь призму поезії та образотворчого мистецтва.

На презентації виступали поважні гості та знакові постаті культурного життя Черкащини, науковці та шанувальники творчості митця. 

— Віктор Андрійович — заслужений художник України, член Національної спілки художників України. У Черкаському національному він ділиться своїми знаннями зі студентами кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Успішний у всьому, за що береться: живопис, сучасні види комп’ютерної графіки, ілюстрування, макетування та дизайн друкованих видань, поезографіка.

Його творчість вимагає глибокого осмислення — лише тоді можна зрозуміти масштабність його символів. На відміну від росіян, які прийшли до нас із війною, ми нація древня, наші сакральні символи йдуть із глибини віків. Поряд із цим, Віктор Андрійович вміє показати перспективу, тому його творчість сучасна і навіть модна. І мені приємно, що на презентації було багато молоді, а також наші викладачі.

Спільні з письменниками, видавцями проєкти Віктора Олексенка виходять за межі образотворчого мистецтва і виконують просвітницьку місію.

Тому його прийшли пошанувати і очільники та представники творчих спілок — Володимир Поліщук, Григорій Голиш, Лариса Шейх-Афоніна.

Звернувся до них із пропозицією підтримати мою ініціативу і клопотати про отримання Віктором Андрійовичем звання народного художника. Вірю, що саме таке мистецтво потрібне Україні, — зазначив ректор ЧНУ Олександр Черевко.

Під час презентації Віктор Олексенко поділився творчими задумами, розповів про натхнення та процес створення збірки. Присутні мали нагоду поринути у вир фантастичних образів, відчути енергію Всесвіту та доторкнутися до таїни мистецтва.

Захід зібрав шанувальників творчості Віктора Олексенка, студентів, викладачів та всіх, хто цікавиться сучасним українським мистецтвом. Презентація стала яскравою культурною подією, що продемонструвала багатогранність таланту черкаського митця. Гості мали можливість придбати книгу з автографом автора та поспілкуватися з ним особисто. Гроші отримані за книги, будуть перераховані на ЗСУ.

Довідково: Поезографіка — це синтез поезії та графіки, де тексти віршів органічно поєднуються з авторськими малюнками, створюючи неповторний художній світ.Книга «Космічні вібрації», що вийшла в 2021 році, але через пандемію так і не була презентована, вражає глибиною філософських роздумів та майстерною графікою, що вдало доповнює поетичні рядки.

Кафедра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва

Фото: Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького