На базі КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» відбулася зустріч батьківської громади Черкас з директором Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світланою Сакаєвою. Про особливості цьогорічного вступу до вищих навчальних закладів батьків та педагогів Черкас поінформував перший проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мойсієнко.

Тема зустрічі — «Державна підсумкова атестація та зовнішнє незалежне оцінювання. Особливості вступної кампанії 2018 року».

Відкрила захід проректор ОІПОПП з питань ЗНО та моніторингу якості освіти Наталія Лісова.

У своєму виступі Світлана Вікторівна означила особливості проведення ДПА та ЗНО у 2018 році.

Як розповіла директор регіонального центру оцінювання якості освіти, зовнішнє незалежне оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, у 2018 році проводитиметься з 22 травня до 13 червня. Тестування з математики відбудеться 22 травня; з української мови і літератури – 24 травня; з іспанської, німецької, французької мов – 29 травня; з англійської мови – 1 червня; з біології – 4 червня; історії України – 6 червня; географії – 8 червня; фізики – 11 червня та хімії – 13 червня.

Кожен зареєстрований учасник зовнішнього незалежного оцінювання має право скласти тести не більш, як із чотирьох навчальних предметів (українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька та французька мови).

Варто відзначити, що переклад тестів з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії буде здійснено кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською, угорською мовами (із урахуванням реєстраційних даних учасників ЗНО).

Для проведення ЗНО з англійської, іспанської, німецької та французької мов використовуються завдання сертифікаційних робіт двох рівнів складності: академічного та профільного.

Випускники ЗНЗ 2018 року, які бажають зарахувати результати ЗНО з іноземної мови як оцінку за ДПА та вивчали цю іноземну мову на профільному рівні, мають складати відповідний предметний тест профільного рівня. Якщо ж вивчали цю іноземну мову на академічному рівні або рівні стандарту, то мають складати відповідний предметний тест академічного рівня. Об’єктами контролю є розуміння мови на слух (аудіювання), читання і письмо, а також лексичний і граматичний аспекти іншомовної комунікації через використання мови.

Також Світлана Сакаєва надала рекомендації вступникам щодо етапів реєстрації та складання тестів зовнішнього незалежного оцінювання.

Перший проректор Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Василь Мойсієнко. Василь Миколайович вже другий рік поспіль входить до робочої комісії Міністерства освіти і науки України, яка розробляє Умови прийому на навчання до закладів вищої освіти України. Ряд його пропозицій знайшли своє відображення в Умовах прийому, що є базовими для розробки Правил прийому до вищих навчальних закладів України.

Він поінформував присутніх про особливості та правила прийому до ВНЗ у 2018 році. Ознайомив присутніх із нормативними документами, що регулюють процес вступної кампанії та зарахування до закладу вищої освіти. Виокремив особливості цьогорічної вступної кампанії: розрахунок конкурсного балу на базі ПЗСО для вступників, коефіцієнти, що використовуються для визначення конкурсного балу (регіональний, галузевий, сільський, першочерговий), строки прийому заяв та документів для вступу, оприлюднення рейтингових списків, граничні терміни зарахування тощо.

Протягом зустрічі всі присутні мали нагоду поставити запитання фахівцям та отримати вичерпні відповіді.


Джерело: Управління освіти і науки Черкаської ОДА