У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся круглий стіл, присвячений темі охорони і захисту об’єктів права інтелектуальної власності бізнес-структур.

Пройшов він за ініціативи кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін ЧНУ та Громадської спілки «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій».

— Одним із найбільш розповсюджених прийомів порушення авторських прав сьогодні є плагіат і піратство, — зазначив, відкриваючи захід, модератор, голова Громадської ради при Черкаській ОДА Євгеній Глєбов. — Ми поговоримо, зокрема, про захист інтелектуальної власності бізнес-структур, способи протистояння плагіату та експертизу об’єктів права інтелектуальної власності.

Під час заходу відбулася презентація Центру інтелектуальної власності, інноватики та управління проектами. Розповів про нього проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ імені Богдана Хмельницького професор Сергій Корновенко.

— Право інтелектуальної власності вважається одним із невід’ємних прав кожного громадянина, — зазначив він. — Сьогодні, як ніколи, потрібні інноваційні рішення, які дозволять бізнесу піднятися на якісно новий рівень. На нашу думку, не останню роль в інноваційній діяльності відведено університету.

За словами Сергія Корновенка, саме навчальний заклад може бути генератором нових ідей і нових технологій.

На сьогодні при університеті діє Центр інтелектуальної власності, інноватики та управління проектами, і вже зараз є конкретні результати його роботи. Цей Центр надає консультації та допомогу щодо реєстрації об’єктів права інтелектуальної власності. У навчальному закладі є інститути природничого напряму, науковці цих структурних підрозділів продукують немало таких об’єктів. Їх реєстрація відбувається саме за допомогою Центру. Центр також опікується реєстрацією об’єктів авторського права. Зокрема, авторські свідоцтва отримують викладачі. Це дозволяє уникнути плагіату та недобросовісної конкуренції. Крім того, Центр може реєструвати торгові марки, патенти тощо.

Також під час круглого столу говорили про зміни в процесуальному законодавстві, утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності, захист інтелектуальної власності бізнес-структур в Україні та за кордоном, патентний тролінг у бізнесі та способи протистояння йому, а також про експертизу об’єктів права інтелектуальної власності.

Зокрема, про зміни в процесуальному законодавстві, утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності розповіла к.ю.н., доцент, адвокатка, керівник Центру інтелектуальної власності, інноватики та управління проектами ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Тетяна Постригань.

Про експертизу об‘єктів права інтелектуальної власності розповів Роман Шматков, судовий експерт, завідувач сектору економічних, товарознавчих експертиз та оціночної діяльності Черкаського НДЕКЦ МВС України.

Про захист інтелектуальної власності бізнес-структур в Україні та за кордоном розповіла Світлана Тростіна – патентознавець, старший викладач кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін ЧНУ ім. Богдана Хмельницького.

А про інтелектуальні напрацювання як конкурентну перевагу бізнесу України та як сферу державної політики щодо забезпечення конкурентної спроможності та підтримки підприємництва присутнім розповів начальник інвестиційного відділу ГС «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» Сергій Білик.

Джерело: ВиЧЕрпно