Вони вивчають мови світу, спілкуються із носіями мов, проходять практику в закладах вищої освіти Європи та Заходу. Вони — це студенти навчально-наукового інституту іноземних мов Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Про особливості навчання та можливості самореалізації студентів ННІ, про їхні цікаві й насичені будні читайте в проекті «Один день із життя інституту, факультету».

8 година ранку. У навчально-науковому інституті іноземних мов розпочалися заняття з англійської, німецької, французької, польської, латинської, іспанської, української, російської мов. Під час них хтось буде слухати цікаву лекцію про культуру Англії, хтось закріпить вивчений матеріал, хтось презентуватиме власну доповідь, а хтось уявить себе справжнім перекладачем. У кожного студента сьогодні різні заняття, але всіх їх об’єднує одна мета — підготувати кваліфікованого спеціаліста, фахівця.

Директор навчально-наукового інституту Людмила Швидка розповідає, що нині освіту в ННІ здобувають майже 800 студентів.

Ми завжди ставимо перед собою завдання не лише навчити студентів, а й зробити їхнє життя насиченим. Викладачі приділяють увагу всебічному розвитку студента. Тож навчання в нашому інституті є цікавим та інформативним, — зазначає Людмила Володимирівна.

Також директор інституту розповіла, що рівень знань студентів ННІ іноземних мов дозволяє їм знайти роботу вже на 3 курсі навчання:

Нам приємно, що, навчаючись, наші студенти вже можуть працевлаштуватися. Свої вміння та навички вони застосовують під час роботи в школах, компаніях, туристичних фірмах. Це свідчить як про хорошу підготовку студентів, так і про якість і ґрунтовність освіти в інституті.

Студенти удосконалюють свої вміння під час великої кількості практичних занять з іноземних мов.

Цікавими для них є заняття з практики німецької мови. Доцент, кандидат філологічних наук Вікторія Тесля розповідає, що завжди намагається урізноманітнити навчання.

— Наприклад, сьогоднішнім домашнім завданням для студентів було розповісти про нещодавно прочитану книгу. Таким чином ми більше дізнаємося про смаки один одного та водночас удосконалюємося у володінні іноземною мовою, — говорить викладачка.

Креативно і жваво проходить навчання з практичної граматики. Тут студенти можуть «відшліфовувати» навички, займаючись у групах, беручи участь в іграх та інших видах роботи. Науковець Людмила Рудакова зазначає, що заняття має насамперед бути цікавим. Якщо студенту цікаво, він буде вчитися, розвиватися та найголовніше — виявляти бажання до саморозвитку.

Особливістю навчання в інституті іноземних мов є можливість відвідувати практичні і лекційні заняття за участю носіїв мов. На базі інституту діє Полонійний центр. У межах його роботи п’ятий рік поспіль польської мови студентів ЧНУ навчає науковець із Польщі Ева Назарук-Стоцька.

— Мені подобаються українські студенти. Вони відкриті, цілеспрямовані, творчі. З ними легко працювати. Разом ми беремо участь у різних заходах та конкурсах. Приємно, що студенти не лише підтримують пропозиції викладача, а й самі є ініціаторами нового, — розповідає пані Ева.

Пишається викладачка і нещодавньою перемогою своєї студентки Світлани Голікової. Дівчина зайняла ІІІ місце на Всеукраїнському конкурсі читців польської поезії імені Адама Міцкевича «Креси 2018». За словами Світлани, участь у таких конкурсах ще більше стимулює до вивчення мови.

В інституті іноземних мов працює низка відомих науковців, авторів книг, підручників, монографій. Серед них професор —  Олена Селіванова. Вона є автором понад 300 наукових праць. Її книги включені до каталогу Національної Бібліотеки Конгресу США. Передає власний досвід студентам і Світлана Жаботинська, доктор філологічних наук, професор, заслужений працівник освіти України. Вона першою в Україні розпочала дослідження в галузі когнітивної лінгвістики. Світлана Анатоліївна вже не перший рік ділиться своїми знаннями зі студентами та залишається для них взірцем.

—  Я завжди зосереджую увагу на студентові. Роблю все, аби йому було цікаво, бо лише тоді можна досягти високого результату, — говорить науковець.

В інституті постійно організовують навчальні лекції для студентів, запрошуючи науковців чи знаних людей із різних країн. Нещодавно в ННІ іноземних мов розпочав роботу волонтер із Корпусу Миру доктор Джонсон.

Студенти — скрізь студенти. Мені подобається з ними працювати. Наші заняття особливі, оскільки ми поєднуємо навчання із саморозвитком. Я розповідаю їм, як здобувають освіту в західних університетах, а також про різні країни, — говорить викладач.

Навчають викладачі й студентів навчально-наукового центру «Інститут мінародної освіти». Формують вміння й навички викладачі ННІ іноземних мов і у студентів інших спеціальностей. З метою заохочення, популяризації мов світу, підготовки до складання ЗНО викладачі кафедри іноземних мов проводять традиційну олімпіаду для студентів немовних спеціальностей.

Студенти не лише вивчають мову, вони знайомляться із зарубіжною культурою. До прикладу, дізнатися більше про життя країни можна через мистецтво. Студенти відвідують театри, балет, кіно, а потім на занятті розповідають про особливості країни, про яку йшлося в мистецькому творі чи на заході. Такі завдання, на їхню думку, поєднують і прекрасне, і корисне.

Переконатися у цьому вже змогли першокурсники Володимир Ахмад, Анастасія Компанієць та Ольга Снєгєцкайте. Хтось із них здійснив дитячу мрію, вступивши до інституту, хтось прагне вивчитися, аби стати вчителем, а хтось вивчає мови для кращого пізнання світу.

Першокурсники розповіли, що попри великого обсяг інформації, не відчувають завантаженості, адже кожен викладач орієнтується на можливості студента.

Це підтверджують і студенти, які навчаються на магістратурі. За їхніми словами, викладачі ННІ іноземних мов орієнтуються на студента як на індивідуальність. Вони допомагають, дають поради, ведуть в опануванні мовами.

Окрім цього, викладачі заохочують до інших видів діяльності: наукової, суспільної, культмасової, — розповідає студентка Анастасія Чернявська.

Інститут є відкритим і для студентів, які закінчили коледжі чи училища. Після чотирьох років навчання в Корсунь-Шевченківському педагогічному училищі Яна Новохатько і Тетяна Сідіченко вступили на 3 курс до ННІ іноземних мов за скороченим терміном навчання.

За такий короткий час ми повністю занурилися в атмосферу інституту іноземних мов. Здружилися з одногрупниками та знайшли спільну мову з викладачами. Нам дають консультації та поради. Тож ми не маємо сумнівів, що навчання буде цікавим, хоч і не легким, — говорить Яна.

Викладачі разом зі студентами слідкують за останніми освітніми новинами обговорюють та впроваджують у практику. Уже традиційно на базі інституту діє Творча майстерня майбутніх учителів зарубіжної літератури. Темою сьогоднішнього обговорення стало формування креативної особистості вчителя зарубіжної літератури відповідно до концепції Нової Української Школи. Організувала зустріч науковець Тетяна Костюк.

Інститут живе насиченим життям. Голова студентської ради Артем Тукало тішиться, що студенти інституту іноземних мов є активними учасниками благодійних акцій, мистецьких фестивалів та власних проектів.

Ми дружні й творчі. Намагаємося об’єднуватися та реалізувати задумане. Раді, що наші ідеї підтримують студенти, а викладачі завжди йдуть нам назустріч. Нині у студраді інституту студенти першого, другого та третього курсів. Ми раді, коли до нас приходить креативна молодь, яка прагне працювати на благо університету, — каже Артем.

Навчально-науковий інститут іноземних мов — це прекрасне поєднання ерудованості, комунікабельності, творчісті. Це місце не лише ґрунтовних знань, можливостей практикуватися за кордоном чи участі у грантах — це місце професійного становлення, де кожен отримає підтримку і мудрі настанови.