Цікаві лабораторні заняття, практики, наукові відкриття, участь у природоохоронних акціях і закордонні стажування — це все та багато інших цікавинок чекає на студентів навчально-наукового інституту природничих наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Детальніше про те, як живе інститут, про науку й практичні заняття, про успіхи студентів — у матеріалі «Один день із життя інституту, факультету».


У навчально-науковому інституті природничих наук панує затишна, дружня атмосфера. Директор ННІ Максим Гаврилюк розповідає, що головним завданням для викладачів є надання студенту ґрунтовних знань, які надалі він зможе використовувати на практиці.

— Ми крокуємо в ногу з часом. Наші викладачі використовують сучасні досягнення науки під час викладання теоретичного матеріалу та креативно підходять до проведення практичних занять. Ми переконані, що секрет успіху полягає у злагодженій роботі викладачів і студентів, — зазначає Максим Никандрович.

Пишається директор і тим, що, незважаючи на високі бали ЗНО в атестаті, абітурієнти обирають не столичні заклади вищої освіти, а Черкаський національний. Студентка 1 курсу Юліана Соколенко під час вступу мала максимальний рейтинговий бал завдяки високим результатам ЗНО та дипломові І ступеня Всеукраїнської олімпіади з біології. Діана Кирдода ще школяркою була неодноразовим призером обласного конкурсу Малої академії наук України. Нині ж дівчата здобувають фах біолога.

Першокурсниці розповідають, що рівень викладання в інституті високий. Водночас викладачі стимулюють, допомагають та підтримують студентів. Приємно дівчатам і те, що вже на першому курсі їм пропонують брати участь у науковій роботі і дослідженнях.

Освітній процес в інституті природничих наук має безліч особливостей. Тут навчають майбутніх хіміків, біологів, екологів, метрологів, вчителів біології та хімії. Тож зазираємо в закулісся і поринаємо у світ природи і науки.

Ось, для майбутніх фахівців хімічної галузі проводять заняття з фізичної хімії. Студенти вивчають хімічні явища та процеси. Крім цього, вони роблять безліч пізнавальних експериментів, застосовуючи сучасні прилади та установки.

Спостерігаємо й за цікавим, різностороннім навчальним процесом екологів. Студенти вивчають компоненти довкілля, джерела впливу на нього, досліджують стан атмосферного повітря, поверхневих вод, ґрунтів тощо. Застосовуючи отримані знання, вони розробляють заходи з оптимізації стану навколишнього середовища.

Майбутні біологи досліджують біологічні системи на різних рівнях — від клітинного до екосистемного. Вони постійно «занурюються» у дивовижний світ живих організмів. Різноманіття тварин і рослин, сутність біохімічних процесів та інші таємниці природи студенти пізнають на заняттях із зоології, ботаніки, біохімії, фізіології.

А це — Центр фізико-хімічних досліджень університету. Заняття в ньому проводить доцент, кандидат біологічних наук Вадим Соколенко. Під його керівництвом студенти вивчають цитологію, досліджують зразки живих організмів за допомогою електронного мікроскопу. Як говорять вони самі, велика кількість практичних занять сприяє закріпленню теоретичних знань, допомагає виробити професійні навички.

Пізнавальним є навчання і для тих, хто здобуває професію метролога. Аби дізнатися більше про цю спеціальність, відвідуємо лабораторне заняття. На ньому майбутні фахівці досліджують якість зразків ковбас, мінеральних вод, яблук та сирних виробів. Аналізують правила зберігання продуктів, властивості речовин і матеріалів та дотримання норм їх якості. Студенти розповідають, що спеціальність є цікавою та необхідною для сучасного суспільства.

 Директор інституту продовжує екскурсію. Дорогою до наступного об’єкту Максим Никандрович розповідає, що викладачі ННІ надають значної уваги практичній підготовці.

 «Студенти всіх спеціальностей проходять виробничу практику на провідних підприємствах та в установах Черкащини з найкращим обладнанням. Причому, щороку ми розширюємо таке співробітництво. Так, протягом останніх місяців ми уклали угоди про співпрацю з ТОВ «Світ ласощів», «Інститутом здоров’я рослин» Фабрики агрохімікатів ГК «UKRAVIT», Черкаським обласним онкологічним диспансером, ТОВ «Черкаський науково-виробничий центр по біологічному захисту рослин». Зараз студенти-хіміки 4 курсу проходять виробничу практику в лабораторіях 9 підприємств Черкас, Києва та інших міст. Після такої практики багато з них отримують запрошення на роботу», — зазначає Максим Гаврилюк.

Родзинкою навчання біологів та екологів є практики в різних куточках України: в Карпатському національному природному парку, біосферному заповіднику «Асканія-Нова», Канівському природному заповіднику, дендропарках та парках. Ознайомлення з природними умовами, рослинним та тваринним світом, різноманітними ландшафтами та природно-заповідними територіями дає можливість отримати неоціненний досвід.

Директор інституту розповідає, що студенти інституту мають можливість стажуватися за кордоном, і знайомить нас із Аліною Кардаш та Іриною Пасічник.

Дівчата стажувалися у Природничо-гуманітарному університеті імені Яна Длугоша (Польща, Ченстохова).

— Ми навчалися у закордонних науковців, обмінювалися досвідом зі студентами та отримали безліч нових вражень, — зазначає Аліна.

А Ірина Пасічник додає:

— Закордонне навчання стимулює і заохочує. Воно стало нам гарною нагодою вдосконалитися як майбутнім фахівцям.

Про високий рівень підготовки у ННІ природничих наук свідчать досягнення студентів на всеукраїнських конкурсах та олімпіадах. Магістри Катерина Лавріненко та Дмитро Спрягайло не раз отримували такі перемоги, крім того, їм вдається поєднувати престижну роботу за фахом із навчанням.

Дмитро Спрягайло, мікробіолог відділу експериментально-дослідницької розробки Наукового центру ТОВ «Юрія-Фарм» каже:

 — Корисним для мене був досвід участі в університетських студентських наукових конференціях, у роботі наукового гуртка, а також написання моїх перших наукових статей. Це неабияк допомагає у моїй теперішній роботі.

Думку Дмитра розділяє і Катерина Лавріненко. Нині дівчина працює спеціалістом із оцінки впливу на довкілля управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА. Вона пройшла серйозний конкурсний відбір. Дівчина зазначає, що завдяки отриманим під час навчання знанням вдало реалізувала низку проектів.

Своїми досягненнями ділиться й Іван Пікалов, інженер-радіолог хіміко-радіологічної лабораторії Управління ДСНС України в Черкаській області.

—  Навчаючись в інституті, я здобув глибокі знання та навички. Тепер у мене є можливість використовувати їх на практиці. Приємно, що викладачі інституту підтримують студентів, які мають роботу, — каже Іван.

 Активно колектив інституту займається науковою діяльністю. Це участь у наукових конференціях, міжнародних проектах та грантових програмах.

Залучають до такої роботи і студентів. Зокрема, вони беруть активну участь у діяльності наукових гуртків.

Поспілкувавшись із студентами, йдемо до наукових лабораторій інституту. Перед нами — лабораторія оротерапії. Її відкрили минулого року і керує нею доцент, кандидат біологічних наук Тетяна Мельник. 

Робота лабораторії зосереджена на вивченні впливу нормобаричної гіпоксії на біохімічні й фізіологічні показники людини. Дослідники працюють зі спеціальним приладом, який імітує гірське повітря. Тут вони вивчають та аналізують вплив цього явища на дихальну та серцево-судину системи. Результати досліджень є матеріалом для наукових публікацій викладачів та написання студентських дипломних робіт.

Далі — лабораторія екології. Роботу в ній проводить завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій доцент Олександр Спрягайло.

Тут науковці разом зі студентами проводять дослідження сучасного стану навколишнього природного середовища та його вплив на живі організми.

— Також ми здійснюємо експедиційні виїзди, в ході яких досліджуємо стан популяцій рідкісних видів і цінних угруповань рослин, розробляємо менеджмент-кроки з їх збереження та охорони. Така робота є пізнавальною, корисною, цікавою для студентів, адже дозволяє реалізувати себе у професійній діяльності ще зі студентської лави, — каже Олександр Васильович.

На черзі — візит до одного з найцитованіших науковців закладів вищої освіти України, професора, доктора хімічних наук Бориса Мінаєва. Під керівництвом Бориса Пилиповича функціонує наукова школа квантової хімії. У його кабінеті завжди раді тим, хто хоче плідно займатися наукою, та тим, хто прагне поглиблювати свої знання. Свій досвід науковець зі світовим ім’ям уже кілька десятиліть передає молодим колегам та студентам. Його учні нині працюють у кращих університетах Європи та є успішними науковцями. Наприклад, Гліб Баришніков, кандидат хімічних наук, доцент кафедри хімії та наноматеріалознавства ЧНУ, нині працює в Королівському технічному інституті (м. Стокгольм, Швеція).

Спостерігаємо і за співпрацею студентів із молодими вченими інституту. Вони реалізують спільні проекти та займаються науковими дослідженнями. Про свої досягнення розповідає молодий науковець, доцент Валентина Литвин. Вона є стипендіаткою Кабінету Міністрів України та учасницею міжнародного наукового проекту. Нещодавно повернулася з двотижневого стажування в Близькосхідному університеті в місті Нікосія (Кіпр). Тепер отримані знання Валентина Литвин передає своїм студентам-учням. 

Привернув нашу увагу і семінар для вчителів загальноосвітніх шкіл. Як розповідає нам доцент Сергій Дерій, захід відбувається у межах підвищення кваліфікації вчителів-біологів, які вже сьогодні викладають у Новій українській школі. Така робота є постійною. Інститут тісно співпрацює зі школами Черкащини. Науковці ННІ керують роботами членів регіонального відділення Малої академії наук України.

— Ми використовуємо нові підходи до фахової підготовки майбутніх учителів. Орієнтуємося на зміни та слідкуємо за інноваціями. Ставимо перед собою завдання не лише дати студентам знання, а й навчити їх навчати інших, — каже Сергій Дерій.

Інститут живе активними і динамічними студентськими буднями. Голова студентської ради Оксана Гречка розповідає:

— Студентам у нас цікаво. Ми беремо участь у всіх благодійних акціях, оскільки переконані, що допомога іншим є важливою й необхідною справою.

Окрім цього, студенти беруть участь у різних природоохоронних акціях. Одна з них стала відома всій Україні. У 2002 році студенти разом із викладачами вперше поїхали у ліси Чигиринщини охороняти первоцвіти. Відтоді щороку навесні Черкаський національний чатує первоцвіти у Холодноярських лісах. Дякуючи зусиллям кількох поколінь студентів і викладачів інституту природничих наук вдалося зберегти популяцію підсніжників. 

— Навесні ми всі разом вирушаємо на охорону підсніжника складчастого, що зростає в Холодному Яру. Тішить, що ми на власні очі бачимо, як популяція цього виду первоцвітів із кожним роком збільшується. І певною мірою це наша заслуга, — каже студентка Дарія Завтура.

 Про екологічне інспектування розповідає студент Андрій Журавель.

— Нас залучають до громадської роботи, яка тісно пов’язана з майбутньою професією. Наприклад, я є громадським екологічним інспектором. Разом із іншими студентами та викладачами ми співпрацюємо з рибним патрулем та здійснюємо просвітницьку роботу, — каже хлопець.

Затишна й дружня атмосфера, цікаві лабораторні й практичні заняття, робота над науковими проектами та плідна співпраця з викладачами — таким був день у навчально-науковому інституті природничих наук.

Навчання в інституті різнобарвне. А студенти ініціативні та завзяті. На університетських заходах студентську раду природничників завжди можна впізнати. У них креативні новорічні ялинки. На відкритті університетської ялинки студенти перевтілилися у підсніжники. А ось на День Черкаського національного першокурсники представили свій ННІ у костюмах фантастичних  тварин.

Тож, можна впевнено сказати, що життя в ННІ природничих наук веселе, цікаве та насичене. А ще — це місце, де кожен зможе самореалізуватися та відкрити свій творчий і науковий потенціал.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького