Наукова, інноваційна та міжнародна діяльність є важливим складником діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького у системі вищої освіти.

Незалежно від випробувань, які ставить перед спільнотою сучасна епоха, науковці Університету впевнено підтверджують готовність гідно прийняти будь-які виклики.

Наукова, інноваційна та міжнародна діяльність забезпечується 28 науковими підрозділами (наукові інститути, центри, лабораторії тощо), 15 науковими школами, 7 спеціалізованими вченими радами із захисту докторських та кандидатських дисертацій.

В університеті функціонує аспірантура за 14 спеціальностями та докторантура за 10 спеціальностями. Молоді науковці та студенти проводять свої дослідження за різними напрямами в складі Ради молодих учених.

Наукові дослідження в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького проводяться за 56 кафедральними та за 10 фундаментальними, прикладними дослідженнями та науковими роботами молодих учених. Їх керівниками є професори Андрій Гусак, Борис Мінаєв, Сергій Корновенко, Євген Кирилюк, Ніна Тарасенкова, доценти Аліна Прощаликіна, Микола Пасічний, Галина Луценко, Валентина Литвин, Гліб Баришніков.

За програмою Еразмус+ Черкаський національний університет співпрацює з Університетом Бат Спа (Велика Британія), Університетом Тарту (Естонія), Університетом Вальядолід (Іспанія).

Університет уже третій рік поспіль є базовим закладом вищої освіти для проведення ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських робіт зі спеціальності «Інтелектуальна власність» та в 2020 році вперше став базовим для проведення ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з історії.

Збірники наукових праць «Вісник Черкаського університету» та «Український селянин» включено до категорії «Б» Переліку фахових видань України.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 17.03.2020 №409 три серії фахового видання «Вісник Черкаського університету» включено до категорії «Б» Переліку наукових фахових видань України: серія Педагогічні науки (головний редактор: заступник головного редактора: професор Євгеній Лодатко); серія Біологічні науки (головний редактор: професор Володимир Лизогуб, відповідальний секретар: доцент Наталія Черненко); серія Історичні науки (головний редактор: професор Сергій Корновенко, заступник головного редактора: професор Віталій Масненко). Серія Економічні науки (головний редактор: професор Євген Кирилюк), а також збірник «Український селянин» (головний редактор: професор Сергій Корновенко) були включені до категорії «Б» наказом МОН від 15.10.2019 №1301. Серія «Прикладна математика. Інформатика» Вісника Черкаського національного перебуває на експертній перевірці в Міністерстві освіти і науки України.

«Наш Університет сьогодні є класичним університетом європейського рівня, навчально-науковим комплексом, центром освіти, науки, культури й духовності землі Богдана і Тараса», — зазначає в.о. ректора Олександр Черевко, — ЧНУ тримається на 17-ому місці в Україні за показниками бази даних SciVerse Scopus станом на квітень 2020 року. Цьогоріч до бази даних Scopus включено на 11 навчальних закладів більше, ніж у квітні 2019 року. А ми не здаємо свої позиції. Визнаним є рейтинг найкращих університетів Східної Європи і Центральної Азії за версією британської консалтингової компанії QS. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького займає десяте місце в двадцятці ЗВО України, які туди ввійшли. ЧНУ також щорічно посідає високі позиції в рейтингах «Топ-50 вузів» та «Топ-200». Минулого року наш Університет посів відповідно 40 та 119 позиції. Впевнений, що цьогоріч, ми підтвердимо свої позиції».

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького