14 жовтня українці святкують відразу три знакові події: Свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва, День захисника України. Символічним є те, що саме в цей день Черкаський національний, який носить ім’я Богдана Хмельницького, святкує День університету. Заклад вищої освіти у цьому навчальному році відзначає свою 99-річницю. З цієї нагоди в університеті відбулося урочисте засідання Наглядової ради, концерт та посвята першокурсників.

Участь в урочистостях взяли: голова Наглядової ради університету, Президент України у 2005 – 2010 роках Віктор Ющенко; заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Волошин; начальник Управління Служби безпеки України в Черкаській області Сергій Ходунов; директор Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка Національної академії наук України, академік Микола Жулинський; голова ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Павло Мовчан; голова правління Черкаського обласного об'єднання організацій роботодавців Борис Райков; директор державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк; поет, перекладач, політичний діяч Володимир Цибулько; директор СТОВ «Агрофірма "Маяк"», заслужений працівник сільського господарства України Микола Васильченко; директор ДП «Агентство з реструктуризації заборгованості підприємств агропромислового комплексу» Юрій Маловічко; голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко; голова Черкаського обкому Профспілки працівників освіти і науки України Ольга Жалдак; настоятель храму Святих рівноапостольних Кирила і Мефодія отець Андрій Шиманович, крайовий отаман Черкаського крайового товариства Українського козацтва Віталій Чепелуха, заступник начальника управління-начальник відділу вищої, професійно-технічної освіти та фінансового забезпечення Валентина Ткаченко, директор ТРК «Ільдана» Михайло Калініченко, викладачі, студенти, гості.

У святковий для університету день ректор Олександр Черевко передовсім згадав тих, хто боронить Україну у зоні бойових дій. Він зазначив, що до Дня захисника України підписав наказ про преміювання 12 студентів Черкаського національного — учасників АТО, шести студентів, батьки яких загинули в зоні АТО, та трьох працівників університету, які безпосередньо брали участь у бойових діях.

Ректор оголосив хвилину мовчання у пам’ять про випускників університету, які віддали свої життя за незалежність України, та водночас за всіх борців за її волю.
Від імені університетської громади студенти кафедри військової підготовки поклали квіти до монумента «Борцям за волю України».

А до тих, чиїми зусиллями твориться нова сторінка історії університету, Олександр Володимирович звернувся зі словами вдячності й привітання.

— Сьогодні Черкаський національний — це освіта без вікових і кваліфікаційних обмежень. Ми розширюємо спектр освітніх послуг і пропонуємо абітурієнтам 50 бакалаврських та 40 магістерських спеціальностей. Ми активізували програми перехресного навчання, діють програми подвійного дипломування з польськими закладами вищої освіти, програми закордонного стажування. Провела другий випуск єдина в області кафедра військової підготовки. Запроваджуються принципи дуальної освіти. Працюємо з роботодавцями, активно готуємо фахівців для Нової української школи. Дбаємо ми й про покращення матеріально-технічної бази університету, про фінансову стабільність закладу і соціальну захищеність працівників нашого колективу. У всіх проектах ми маємо підтримку обласної влади, народних депутатів, роботодавців, бізнесу, Наглядової ради університету! 99 років вся університетська громада робить свою справу відповідально і професійно. Черкаський університет є носієм культури, історичної пам’яті, такої важливої для молоді, для системи освіти, для наших вишів-партнерів із Черкащини й з усієї України. Тож сьогодні слова вдячності за роки успішної роботи хочу сказати всьому колективу — ректорату, директорам інститутів та деканам факультетів, викладачам, працівникам адміністративно-господарських служб, профспілковому комітету, студентській раді. Щиро дякую старшому поколінню педагогів, ветеранам, адже їхній досвід неоціненний. Нехай опіка Пресвятої Богородиці повсякчасно підтримує та надихає на світлі діяння.

Також Олександр Черевко розповів про успіхи університету. За його словами, ЗВО посідає високі місця у рейтингах. Такий авторитет університету приносить його професорсько-викладацький колектив. А це 75 докторів наук, професорів, 330 кандидатів наук, доцентів. Серед викладачів — лауреати обласних і всеукраїнських премій у різних галузях, 30 науково-педагогічних працівників мають державні нагороди. Студенти університету примножують його славу своїми досягненнями — в навчанні, спорті, волонтерській і громадській діяльності.

Ректор подякував Наглядовій раді за сприяння у всіх проектах і закликав підтримати університет у питаннях збереження історичної спадщини Черкащини.
З вітальним словом до колективу звернувся голова Наглядової ради Черкаського національного університету Віктор Ющенко. Він наголосив, що перемогу нації отримують не зброєю, а духом. І саме у куванні духу він бачить місію національного університету.

— У переддень святої Покрови, Дня українського козацтва хочу наголосити, що наша перемога залежить тільки від нас, і вона розпочинається з кожного. Її отримає лише та нація, у якої є консолідація і яка може говорити одним голосом. Мир в українській редакції є один. Заради нього Україна боронила свої землі протягом попередніх віків. Мир для нас можливий лише через перемогу. А перемогу нам забезпечить велич нашого духу. Тому місія університету полягає не тільки в творенні освіченості, а й у клонуванні українського духу і цілісності. Я дякую педагогам, адже від їхнього кругозору, громадянської відкритості, професійного рівня залежить позиція молоді. Я бажаю університетському вчителю усвідомити важливість свого покликання і ніколи не опускати руки. А Наглядова рада робитиме все, аби допомагати у вашій праці, — зазначив Віктор Ющенко.

Від імені міського голови університетську громаду привітав його заступник, випускник ЧНУ Ігор Волошин.

Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, голова обкому Профспілки працівників освіти і науки Ольга Жалдак, голова первинної профспілкової організації ЧНУ Анатолій Стеценко також адресували колективу слова вітання.

З нагоди Дня університету відзначено його працівників медалями, подяками й грамотами.

Мистецькі дарунки підготували творчі колективи університету: вокальний гурт «Мелодія» (художній керівник Лідія Зайнчківська), ансамбль народного танцю «Черкащанка» (художній керівник Валентин Луценко).

Подарунком від ректора університету Олександра Черевка та профспілкового комітету університету став виступ інструментального ансамблю «Єлисавет-ретро» і вокального жіночого тріо «Дежавю» Кіровоградської обласної філармонії (художній керівник Олена Фурманова).

Теплі слова вітань, щирі побажання і яскраві емоції зробили подію справді незабутньою.


 Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

БІЛЬШЕ ФОТО

 Фото, відео: пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, студенти ННІ УФСК Аліна Піскова, Максим Філіпенко, Анжеліка Музиченко, Анна Дудченко, Кирил Годунок, Анна Житкова, Руслана Костенко