Саме про це говорили в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького на круглому столі «Підготовка кадрів для системи охорони здоров’я в умовах медичної реформи».

Участь у зібранні взяли відомі представники медичної галузі України — президент Національної академії медичних наук України Віталій Цимбалюк , директор інституту урології Національної академії медичних наук України Сергій Возіанов, директор Національного інституту хірургії та трансплантології ім.О.О.Шалімова Олександр Усенко, заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М. М. Амосова, академік НАМН України Анатолій Руденко .

Учасників круглого столу привітав ректор Олександр Черевко:

— Черкаський національний — це університет класичного зразка. Ми постійно розвиваємося, удосконалюємося, відкриваємо нові спеціальності. Цього року на базі нашого університету відкрито навчально-науковий центр «Медичний інститут». Уклавши угоди з провідними медичними закладами Черкащини, ми уже набираємо абітурієнтів на спеціальність «Медицина».

Статистика свідчать про недостатність медичних працівників не тільки в нашій області, а й в Україні. Саме тому наші фахівці й запрошені колеги готові розпочати навчання майбутніх медиків.

До присутніх звернувся т.в.о. голови Черкаської облдержадміністрації Тарас Висоцький. Він висловив сподівання, що викладачі, які будуть працювати у новоствореному ННЦ, зможуть забезпечити фахову підготовку для майбутніх працівників медичної сфери:

— Кожен із нас розуміє, що результат діяльності цього підрозділу буде помітний лише через 10 років. Але сьогодні керівництво університету зробило важливий крок — воно розпочало роботу. Ми сподіваємося на успіх і на те, що згодом у лікарні прийдуть молоді, розумні, ініціативні медики.

Про ситуацію з вакансіями медичних працівників в Україні повідомив президент Національної академії медичних наук України, академік Національної академії медичних наук України, доктор медичних наукпрофесор Цимбалюк Віталій. За його словами, відтік кадрів медичної сфери за кордон — це проблема всієї України.

— Сьогодні ми активно говоримо про медичну реформу, зокрема, про будівництво амбулаторій в селах, районах. Це все добре, тільки є проблема — молодь не хоче вертатися в село. Медичних працівників першої і другої ланки недостатньо. Тому те, що сьогодні Черкаський національний університет відкрив нову спеціальність і розпочинає підготовку медичних фахівців, є важливо для області. У свою чергу, я запевняю, що Національна академія медичних наук України готова з вами співпрацювати. Наші співробітники, відомі медики, можуть приїжджати до ваших студентів і проводити для них заняття. Ми повністю підтримуємо вашу ініціативу і всіляко будемо сприяти її розвитку, — наголосив Віталій Іванович.

Свою допомогу і підтримку викладачам під час навчання медичних працівників запропонували директор інституту урології Національної академії медичних наук України Сергій Возіанов, директор Національного інституту хірургії та трансплантології ім.О.О.Шалімова Олександр Усенко, заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М. М. Амосова, академік НАМН України Анатолій Руденко.

Сподівання, що незабаром міські й обласні лікарні поповняться новими працівниками висловив начальник управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Михайло Лобас. За його словами, нині в області не вистачає близько 1500 медпрацівників. У свою чергу, директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради Олег Стадник запевнив, що міські медичні заклади готові співпрацювати з студентами та викладачами Черкаського національного університету.

Актуальними темами спілкування стали проблеми матеріально-технічного забезпечення медичних установ, заробітна платня медперсоналу. Порушувалося питання проходження якісної практики молодими фахівцями.

Активну участь в обговоренні взяли ректор Черкаської медичної академії Інна Губенко, головний лікар Черкаського обласного кардіологічного центру Світлана Журба, завідувач хірургічного відділення Черкаської обласної лікарні Олександр Богуславський, заступник директора КНП «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Хурані Іяд Фахід, завідувачка нейрохірургічного відділення Черкаської обласної лікарні Черкаської обласної ради Наталія Атамась, керівник Комунального некомерційного підприємства «Звенигородська центральна районна лікарня» Звенигородської районної ради Вардан Айрапетян, головний лікар Черкаського обласного госпіталю ветеранів війни черкаської обласної ради Сергій Задорожній та науковці університету.

Ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко і президент Національнї академії медичних наук України академії Віталій Цимбалюк підписали меморандум про співпрацю.

Нагадаємо, у квітні 2018 року рішенням вченої ради ЧНУ було створено кафедру фундаментальної медицини. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького отримав ліцензію на навчання 600 студентів – майбутніх лікарів. Лабораторні і практичні заняття відбуватимуться на базі навчально-наукових інститутів природничих наук, фізичної культури, спорту та здоров’я, навчальної лабораторії медичної і фізичної реабілітації санаторію-профілакторію «Едем» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, а також клінічних відділень лікувальних комунальних закладів, зокрема Черкаського обласного онкологічного диспансеру, Черкаського обласного кардіологічного центру і Черкаської обласної лікарні.

Черкаський національний чекає своїх абітурієнтів!

 

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького