Представники «Ротарі клубу, D1870, Штайнфурт», Німеччина, за посередництва «Ротарі клубу Черкаси» передали Черкаському національному університету імені Богдана Хмельницького симуляційне обладнання.

З початком повномасштабного вторгнення ННЦ «Медичний інститут»  ЧНУ вимушений перейти на режим роботи воєнного часу. За таких обставин для якісного опановування студентами практичними навичками та командної роботи під час занять з тактичної медицини такі сучасні симуляційні технології, засновані на реалістичному моделюванні та імітації різноманітних клінічних ситуацій, вкрай необхідні.

Це вже другий візит німецької делегації до Черкас. Напередодні було передано університету генератор.

Важливість такої допомоги відзначив під час зустрічі ректор Олександр Черевко та подякував європейським благодійникам:

— Для нас дуже важливий цей візит і допомога, яку ви надаєте. Це дає нам відчуття, що ми разом зі всією Європою, зокрема, з німецьким народом. З перших днів війни ми першим пріоритетом поставили допомогу ЗСУ. Наші викладачі психологи, реабілітологи працюють із закладами охорони здоров’я, де допомагають реабілітуватися нашим військовим. Сьогодні великий попит на медичних фахівців. Тому для якісної підготовки медиків потрібно покращувати матеріальну базу. А ви нам у цьому суттєво допомагаєте. За що безмежно вдячні вам та «Ротарі клубу Черкаси», з яким в особі Ольги Палійчук співпрацюємо тривалий час.

Клаус Мухов, керівник німецької делегації зазначив:

— Важливо те, що за цими коштами, за які ми змогли вам придбати й передати обладнання, стоять люди Німеччини, які підтримують українців і продовжуватимуть це робити. Я радий, що генератор, який ми привезли у попередню поїздку, допоміг вашим викладачам і студентам підтримувати освітній процес в університеті.

Пан Даніель Кьорбер розповів, що з перших днів війни вони знайшли однодумців та об’єдналися у фонд, який починав з допомоги українським жінкам з маленькими дітьми, які в Німеччині рятувались від війни. Тепер вони розширили свою діяльність і допомагають закладам охорони здоров’я в Україні обладнанням та гуманітарною допомогою.

— Наша мета зібрати якомога більше грошей та переконати ще більше людей підтримувати вас. Ми захоплюємося тим, як тримаються українські люди. Ми вражені і вдячні вам за вашу боротьбу, адже ви боретеся і за спільний мир в Європі, — наголосив пан Даніель.

Аксел Ролл, журналіст, розповів:

— Не кожна редакція німецьких ЗМІ дає розгорнуту інформацію про Україну, не кожен журналіст має можливість висвітлювати діяльність благодійних організацій в Україні. Мені пощастило бути тут у складі делегації. Як журналіст я маю бути нейтральним, але серцем я розумію весь трагізм подій, які відбуваються в Україні, правління громадського об’єднання Спілки Ротарі клубів України «Спілка Ротарі Інтернешнл Д2232» Ольга Палійчук зазначила, що під час цієї поїздки у планах німецьких гостей оглянути ті об’єкти на Черкащині, яким уже надана допомога, передати нову партію обладнання медичним закладам регіону та вивчити питання щодо реалізації нових благодійних проєктів.

Іноземні гості також відвідали кафедру військової підготовки, де поспілкувалися з викладачами та курсантами кафедри, студентами ННЦ «Медичний інститут» і студентами інших інститутів, представниками «Ротаракт Черкаси». Також з керівництвом університету обговорили можливості подальшої співпраці у плані допомоги обладнанням кафедрі фундаментальної медицини.

На завершення відвідин університету оглянули укриття в навчальному корпусі № 1, де працює генератор, придбаний за кошти німецьких громадян.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького