В Україні сьогодні, 29 січня, відзначають 102 річницю історичного бою під Крутами. 1918 року молоді захисники УНР власною кров’ю вписали нову сторінку в історію українського визвольного руху.

Як стверджує аспірант ННІ міжнародних відносин, історії та філософії ЧНУ Олексій Компанієць, який досліджував цю тему, хоча з військової точки зору цей бій не мав вирішального значення, але, затримавши просування ворога до Києва на чотири дні, українські війська під Крутами дали змогу делегації УНР укласти Брест-Литовський мир, який де-факто означав міжнародне визнання української незалежності. Також у свідомості багатьох людей він набув особливої ваги завдяки героїзму української молоді, яка в нерівному бою затримала наступ ворога.

Студентська рада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького ініціювала вшанування пам'яті загиблих під Крутами відеофлешмобом. Студенти декламували вірш Лесі Храпливої «Молитва»:

О, Боже наш добрий

З високого неба!

Молитву сьогодні

Заносим до Тебе.

За тих, що боролись

При станції Крути

За нашу Державу

Із ворогом лютим,

Що в битві цій впали

В цю зиму криваву...

Прийми їх до Себе!

Прийми в Свою славу!

А нам від цих Триста,

О, Боже, благаєм!

Любові дай вчитись

До рідного Краю!

 

Долучитися до цього флешмобу запропоновано студентам області.

Викладачі Черкаського національного провели інформаційну кампанію серед студентів та на запрошення Суспільного телебачення взяли участь у телеефірі, присвяченому подіям.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького