У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького презентували книгу «Обличчя Незалежності». Видання стало результатом Всеукраїнського проекту «Обличчя Незалежності». У ньому містяться 100 життєвих історій про боротьбу за Незалежність України кінця 80-х — початку 90-х років.

Одним із учасників проекту та інтерв’юером став студент ННІ історії і філософії, курсант кафедри військової підготовки Олексій Шандра. У межах проекту хлопець пройшов триденне навчання з основ журналістики у Львові. Після цього він підготував інтерв’ю з черкащанами — борцями за незалежність України.

Про мету проекту розповів голова Всеукраїнської громадської організації «Молодий Народний Рух» Андрій Рибалко:

—   Для сучасної молоді «незалежність» — це звично. Ми часто забуваємо, що поряд з нами живуть люди, які протягом тривалого часу виборювали самостійність нашої держави. Ця книга саме про таких людей. Нам приємно, що у проекті взяли участь молоді люди, які розуміють важливість незалежності для країни. Цим виданням ми хотіли наголосити, що потрібно цінувати як саму незалежність, так і тих людей, котрі для нас її здобули.

На презентацію книги завітали її герої. Серед них — начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський.

Він розповів, що у родині, в якій він зростав, завжди панувала проукраїнська позиція.

— Визначальний вплив на те, що я наважився боротися за незалежність України відіграв мій брат Віктор. Саме з ним ми часто обговорювали тодішні актуальні теми, — додає Валерій Вікторович.

Про дитячі роки і формування громадянської свідомості в юному віці розповів Віталій Вахній, один із засновників черкаського товариства «Заповіт», з якого згодом утворився черкаський осередок Народного Руху:

— Громадянська позиція залежить від середовища, в якій зростає людина. У дитинстві я багато читав. Мені було цікаво дізнаватися нове, думати, міркувати. Та найбільше на мене вплинуло навчання в київському університеті. У нас був дискусійний клуб, де збиралися студенти з усього Києва. Там ми сперечалися, обговорювали різні питання тогочасної суспільної ситуації.

Цікавим для слухачів став виступ голови осередку Руху в місті Ватутіне Юрія Громовського. Він розповів про події визвольного руху, пригадав революції незалежної України та звернувся до молоді:

— Нам треба пишатися, що ми українці. Треба гордитися нашою українською мовою і бути справжніми патріотами своєї країни.

Про тогочасні події присутнім розповів і голова Кам’янської організації НРУ Олександр Нестерчук.

На завершення презентації організатори зустрічі продемонстрували короткометражний фільм, у який ввійшли найяскравіші фрагменти з інтерв’ю борців за незалежність України.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького