Про донорство, кров і її компоненти першокурсникам Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького розповіли на лекції «Кров заради життя». Спікером заходу стала завідувач відділу заготівлі крові та її компонентів Черкаського обласного центру служби крові Світлана Тринько.

За її словами, основна проблема донорства полягає в тому, що кров потрібна постійно і не всі її компоненти можна довго зберігати.

— Тому, щоб задовольнити потреби хворих, необхідна велика кількість донорів, які регулярно здають кров, — додала спікер.

Світлана Тринько наголосила, що основним постулатом організації донорства є дотримання принципу: «максимум користі хворому, ніякої шкоди донору». Присутнім також пояснили, які є вимоги до донорів та що має зробити людина, аби здати кров. Зустріч пройшла у жвавому діалозі. Студенти ставили питання та ділилися власним досвідом із здачі крові.

Голова студентської ради ЧНУ імені Богдана Хмельницького Аліна Козлова розповіла, що студенти активно беруть участь у благодійних акціях та стають донорами крові.

— Такі акції вже стали добрими традиціями в ЧНУ. Наприклад, у День Святого Валентина студентська рада  організувала благодійну акцію «Від серця до серця». Уже третій рік поспіль студентський актив стає донорами крові. Ми розуміємо важливість і необхідність такої справи. Переконані, що саме так ми зможемо допомогти людям, — зазначила Аліна.

Для тих, кого зацікавила інформація та хто планує у майбутньому стати донором, пропонуємо покрокову інструкцію.

Крок 1. Шлях донора на станції переливання крові починається з реєстрації. Тут він заповнює необхідні анкети, в яких залишає свої персональні дані та відповідає на питання про стан свого здоров’я. На реєстрацію кожен донор повинен прийти з паспортом.

Крок. 2. Після реєстрації донор відвідує лабораторію, в якій медичні працівники беруть кров із пальця для виконання загального аналізу та визначення групи крові. Інформація про результати аналізу та групу крові донора заноситься у комп’ютерну базу донорів.

Крок 3. Наступний крок — прийом у лікаря. Цей крок є вирішальним, оскільки лікар приймає рішення про те, чи може донор бути допущений до здавання крові або її компонентів. Рішення приймається на основі результатів, що прийшли з лабораторії, даних, отриманих з анкети, заповненої донором, а також загального фізичного стану донора на момент обстеження.

Крок 4. Якщо відповідь лікаря позитивна, донор отримує направлення на здавання крові. Перед тим, як здати кров, донору пропонують випити солодкий чай із печивом. Це необхідно для збереження балансу рідини в організмі.

Крок 5. При заборі крові використовуються виключно стерильні одноразові контейнери. Під час усіх медичних маніпуляцій використовуються тільки одноразові стерильні інструменти, тому ризик зараження донора неможливий. Процедура здійснюється в максимально комфортних для донора умовах, у спеціальному донорському кріслі. При здачі цільної крові, протягом 10-15 хвилин, у донора беруть 420-470 мл крові (20 мл із них — на аналізи). Здавання компонентів крові займає більше часу (здавання плазми — близько 30-60 хвилин, тромбоцитів — 1-1,5 години, заготівля концентрату тромбоцитів мануальним методом — 2-3 години).

Крок 6. Після донації кожному донору видається довідка, яка дає право на два оплачені дні відпочинку. Також донор отримує обід або компенсацію на харчування — після здавання крові або її компонентів необхідно відновити сили.

 

Анна Коваленко, студентка І-Ж ННІ української філології та соціальних комунікацій