Дні науки — це чудова можливість для обговорення сучасних досягнень у науковій галузі та поширення цих знань серед широкого кола зацікавлених осіб. Саме тому в ННІ природничих та аграрних наук ЧНУ ім. Б. Хмельницького було проведено цикл науково-методичних семінарів за участі викладачів, студентів, а також практиків з інших установ.

На круглому столі «Європейські підходи до збереження біорізноманіття в Україні» завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій Олександр Спрягайло розповів про досвід запровадження в країнах ЄС оселищного підходу до збереження рідкісних видів і угруповань. Відзначив, що науковці інституту активно долучаються до формування Смарагдової мережі в Україні, яка є аналогом європейської мережі Natura 2000. Розповів про нещодавню експедицію з цього приводу. Зауважив, що створенням Смарагдової мережі ми наближаємо природоохоронну діяльність України до стандартів ЄС. Директор інституту Максим Гаврилюк розповів про європейські підходи щодо функціонування національних парків та збереження тварин, щодо застосування окремих із них в Україні. Запевнив, що українські науковці та природоохоронці активно запроваджують європейський досвід в Україні.

Спікером іншого заходу — «Сучасні методи діагностики онкологічних захворювань» — став доктор медичних наук, в. о. директора з контролю якості медичних послуг Черкаського обласного онкологічного диспансеру Іяд Фахід Хурані. Він виступив перед викладачами та студентами на запрошення кафедри клітинної біології та методики викладання біологічних дисциплін. На науковому семінарі він розповів про особливості використання сучасного діагностичного обладнання для виявлення злоякісних пухлин на ранніх стадіях розвитку, використання онкомаркерів для діагностики та лікування різних видів раку. Доктор Іяд Фахід Хурані розповів про власний досвід роботи в Ієрусалимському онкологічному центрі та перспективи реформування української медичної галузі.

На науковому семінарі кафедри хімії та наноматеріалознавства молодий науковець Олександр Панченко виступив із доповіддю «Спін-каталіз флавіннуклеотидів і біохімія сприйняття магнітного поля тваринами». Зокрема, він розповів про цікаве квантово-механічне трактування орієнтації перелітних птахів у просторі. Дослідження проводяться під керівництвом професора Бориса Мінаєва. Доповідь викликала жваве обговорення і багато запитань до доповідача, адже механізми просторової орієнтації птахів нині остаточно невідомі.

Учасники заходів відзначили, що регулярний обмін науковою інформацією є надзвичайно важливим, адже сучасні випускники мають володіти новітніми знаннями та навичками для успішного працевлаштування та наукової діяльності.

 

 

Фото: Катерина Бондар, 2-Р ННІ УФСК

ННІ природничих та аграрних наук