Святкуванню 95-річчя приурочили виставку здобутків Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького у науковій, історико-етнографічній та мистецькій сферах. Представили її в Черкаській обласній філармонії.

Ознайомилися з виставкою почесні гості урочистої академії, серед яких Президент України (2005-2010), голова наглядової ради ЧНУ Віктор Ющенко, Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець, міський голова Анатолій Бондаренко, та інші.

Проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності університету, куратор виставки Сергій Корновенко розповів: «95-та річниця університету — це поважна дата, тому ми не могли не показати свої багаторічні досягнення. Виставка є однією з можливостей ознайомити громадськість міста, області, всієї України зі здобутками Черкаського національного університету протягом майже столітньої історії».

Виставка складається з декількох модулів. Перший модуль — це викладка монографій, видань нашого навчального закладу та публікації, що виходять завдяки праці наших науковців. Другий — археологія та етнологія, де представлено знахідки викладачів та студентів під час археологічної та етнологічної практик. «Це наша історія, яка є джерелом національно-патріотичного виховання», — наголосив Сергій Корновенко. Сам проректор подарував експозиції етнологічного кабінету спадок родичів, вишиванки з села Скориківка, що на Золотоніщині, а ще під час навчання презентував університету вишитий рушник зі села Сердюківка, що на Смілянщині. Третьою складовою виставки є експонати з музею українського рушника, полотна викладачів — заслужених художників України Віктора Олексенка, Івана Фізера, народного художника України Івана Бондаря… Також були представлені різноманітні роботи, створені студентами та викладачами ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва.

«Ми презентуємо сьогодні колекції центру етнологічних досліджень, яка представлена експонатами з етнологічної лабораторії та матеріали археологічного музею. Кураторами проектів є викладачі Владислав Боєчко, Лариса Синявська, Андрій Темченко, Віталій Масненко, — повідомила директор ННІ історії і філософії Наталія Земзюліна. — Тут і зразки зброї, і кераміка, і побутове приладдя починаючи з ІІІ ст. до н. е.


На світлинах представлено «золоті знахідки», рештки поховань, коштовні речі, які зберігаються в музеї інституту та Черкаському обласному краєзнавчому музеї».

Наталія Земзюліна наголосила, що над збагаченням експозицій активно працюють усі працівники ННІ історії і філософії та студенти, зокрема Лесь Данилевський і Григорій Чуб.

Ігор Погрібний, директор навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій, розповів про експозицію українського рушника. Центральний експонат експозиції — тканий кролевецький рушник,  але представлені й сучасні, суто декоративні вишивки. Традицію збирати українські рушники започаткувала ще професор Світлана Китова. За її ініціативи до завдань фольклорної практики додано ще й збір матеріальних пам’яток, традиційних для певної місцевості. Нині музей прикрашають не тільки зібрані студентством та викладачами полотна, а й роботи, подаровані небайдужими до збереження нашої культури.

Третім місцем на Всеукраїнській студентській олімпіаді з образотворчого мистецтва похвалився директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Тимофій Десятов. Окрім цього, він розповів, що виставка презентує не лише роботи обдарованих студентів, а й професіоналізм викладачів інституту. «За останні роки попит на наші спеціальності помітно зріс. Ми допомагаємо розвиватися міським дитячим студіям, постійно розширюємо діапазон співпраці з коледжами та іншими навчальними закладами», — зазначив Тимофій Михайлович.

Збірники наукових праць, матеріалів наукових конференцій, монографічні видання, посібники, підручники вчених ЧНУ зібрали у виставку працівники наукової бібліотеки університету. Директор бібліотеки Григорій Голиш повідомив: «Це лише частинка тієї наукової продукції, що з′являється в стінах нашої alma mater. Наш виш є не лише провідним навчальним закладом, але й потужним науковим осередком. Ми впевнено прямуємо до статусу дослідницького університету. У фондах бібліотеки зберігається понад 25 тисяч праць науковців університету».

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького