До 95-річчя університету Рада молодих учених організувала презентацію художньої збірки доцента кафедри англійської філології Черкаського національного Олени Кресан «Міст із дитинства в дитинство».

Знайомство з «книгою-спогадом і ще — книгою-роздумом» Олени Ярославівни відбулося у науковій бібліотеці імені Михайла Максимовича.

«Разом з тим, це книга-звертання, монолог, що нейронними волокнами сягає минулого й, витканий поступово, торкається сьогодення. Пам’ять про моє дитинство переплетена у цій книзі з безпосередніми  враженнями від нього. Діти нерідко пишуть вірші, проте, ставши дорослими, нехтують ними чи навіть соромляться їх. На противагу, мені б хотілося простягти руку підтримки собі самій — тій, котра відстоїть від мене сьогоднішньої на дистанцію з кількох десятиліть!» — пише у передмові до книги сама Олена Кресан.

Привітав колегу з першою презентацією проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко.

Директор бібліотеки Григорій Голиш є одним із перших поціновувачів майстерності авторки. У збірці ж вміщена  його післямова. Григорій Михайлович розповів, що писати вірші Олена Ярославівна почала досить рано, але довго не наважувалася їх комусь показувати. Він гордий тим, що має таку ученицю: «Пам’ятається, коли Оленка була 9-класницею, подарувала мені збірочку творів юних поетів, на сторінках якої було вміщено й кілька її віршів».

Особливою є структура збірки: у ній вміщено поезію, а поруч — художні прозові коментарі, які змушують читача «переглянути» в уяві минуле письменниці та поринути в  теплі спогади зі свого життя. Художнє оформлення книги — це дитячі малюнки Олени Ярославівни.

Враженнями від збірки поділилася колега письменниці Тетяна Забарна: «У рядках цієї киги — тонке сприйняття світу, небайдужість до всього,  що оточує та хвилює автора. Тексти Олени повернули мене у моє дитинство та юність. Бажаю майстрині слова не зупинятись, продовжувати писати та відкривати світу свої твори».

На думку студенток  ННІ економіки і права Альони Моцної та  ННІ УФСК Вероніки Скрипай, зустрічі з живими, сучасними письменниками допомагають розвиватися, адже митці діляться цінним досвідом та секретами творчої «кухні».

 

Під час заходу відбулося й підбиття підсумків конкурсу поезії, присвяченого 420-ій річниці з дня народження Богдана Хмельницького, який організувала Рада молодих учених. На розгляд журі було надіслано 66 текстів. 10-ох авторів найкращих текстів відзначили призами. А одна з переможців конкурсу, магістрантка спеціальності «соціальна педагогіка» ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Юлія Хмельницька, зачитала присутнім власний вірш «Моя Вкраїно мила».

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького