Навчальний інтенсив «Медіаграмотність — складник фахової компетентності журналіста» для студентів і викладачів ННІ УФСК провели магістранти кафедри журналістики Віталій Аністратенко (досвід роботи — тележурналіст «UA: Черкаси», ТРК «Україна») та Юрій Олійник (досвід — журналіст ТРК «Вікка», медіаексперт-фрилансер). Захід організувала кафедра журналістики, реклами та PR-технологій у межах Тижня захисту прав людини в медіа.

Тетяна Бондаренко, завідувачка кафедри, так прокоментувала захід:

— Наші магістранти сьогодні зосередили свої зусилля, аби поділитися знаннями, що їх опанували, працюючи на регіональних і всеукраїнських телеканалах. Знання з медіаграмотності потрібні не лише фахівцям, а й усім громадянам України, які мають навчитися усвідомлено споживати інформацію, розрізняти правдиві та фейкові новини, пропаганду, приховану рекламу тощо.

Захід розпочався зі вступного слова спікерів, які наголосили на тому, що медіаграмотність — частина життя сучасного журналіста.

— Медіаграмотність — результат медіаосвіти та один із найважливіших складників підкованості журналіста. Вона дає змогу не лише медійникам, а й звичайним споживачам інформації критично оцінювати та аналізувати весь контент, що доходить до них, осмислювати його, бачити там правду, розпізнавати фейки, самостійно їх тлумачити й не поширювати далі. Такі заходи ми проводимо, аби наші молодші колеги точно знали, де ними можуть зманіпулювати, та вміли від цього абстрагуватися, – каже Юрій Олійник.

Під час воркшопу обговорили сутність поняття «медіаграмотність», законодавче регулювання інформаційної безпеки та рівень медіаграмотності українського суспільства. Особливе зацікавлення викликали питання щодо використання мережевих ресурсів про спростування фейків і програм, де можна перевірити свою медійну грамотність: «StоpFake», «Fake off», «Mediasapiens» та ін. Жваво обговорили телевізійні проєкти для викриття неправдивої інформації («Агенція медійної безпеки», «Ісландія»).

Завершився захід переглядом тематичних роликів і фрагментів телепрограм та практичними завданнями, завдяки яким аудиторія змогла відпрацювати отримані на інтенсиві знання.

— Воркшопи — чудова можливість поглибити свої знання, поспілкуватися зі старшокурсниками, які мають практичний досвід. Ми, як майбутні медійники, просто мусимо бути медіаграмотними, тому тема навчального інтенсиву була як ніколи актуальною для мене. Я поспілкувалася з розумними, а що найголовніше, медіаосвіченими людьми та з користю провела час. Точно знаю, що знання, які отримала сьогодні, знадобляться мені в майбутньому, — коментує захід Юлія Шаповал, студентка 3-PR курсу.

Автор: Тетяна Завгородня, студентка-рекламниця й PR-ниця ІІІ курсу ННІ УФСК