У березні нинішнього року журнал «Український селянин», який видається за ініціативи та силами науковців Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, внесено до міжнародної наукометричної бази Index Copernicus.

Наукове видання виходить у світ із 2001 року за організаційної підтримки Науково-дослідного інституту селянства та Наукового товариства істориків-аграрників. Це збірник наукових праць, заснований Інститутом історії України НАНУ та Черкаським, тоді ще державним, університетом імені Богдана Хмельницького. Постійно виданню збірника сприяє почесний голова асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських виробників Чорнобаївського району» П. Душейко та керівництво корпорації «Дніпро» в особі О. Душейка і А. Душейка. У 2001 – 2015 роках побачили світ п’ятнадцять випусків «Українського селянина». Про визнання збірника широкою науковою громадськістю України свідчать склад редакційної колегії — один академік УААН, М. Бащенко; три член-кореспонденти НАНУ — В. Даниленко, О Моця, О. Реєнт; дванадцять докторів історичних наук, професорів: В. Гоцуляк, Н. Земзюліна, В. Калініченко, С. Корновенко, С. Кульчицький, С. Лях, В. Масненко, В. Марочко, А. Морозов, П. Панченко, О. Перехрест, А. Чабан; один доктор економічних наук, професор О. Черевко. Постановами Президії ВАК України від 12.06.2002 р. № 1-05/6 та від 22.10.2010 р. за № 1-05/8, Наказом МОН України від 22.12.2015 р. № 1328 журнал внесено до переліку фахових видань із історії.

Станом на лютий 2016 р. «Український селянин» — єдине в Україні фахове спеціалізоване видання з селянознавчої тематики. Авторські статті, розміщені в збірнику наукових праць, хронологічно охоплюють період від найдавніших часів до сучасності, територіально — Україну, Росію, країни Центрально-Східної Європи, США. Постійно наповнюються рубрики: «Аграрна історія в іменах», «Історіографія, джерелознавство та методологія досліджень аграрної історії», «Етнокультурне буття, духовність і світогляд українського селянства», «Специфіка аграрних відносин середньовіччя та раннього нового часу», «Українське селянство в умовах капіталістичних трансформацій та суспільно-політичних потрясінь ХІХ — початку ХХ ст.», «Аграрна історія періоду Української революції 1917 — 1920 рр.», «Українська селянська кооперація», «Аграрний розвиток України в радянський період», «Сучасні проблеми соціального та економічного розвитку українського села», «Аграрні проблеми сучасності», «Рецензії».

На сторінках «Українського селянина» друкують не лише матеріали Всеукраїнських симпозіумів із проблем аграрної історії. Окремі номери були присвячені визначним постатям української аграрної історичної науки та подіям із історії України. Так, шостий номер за 2002 рік — пам’яті доктора історичних наук, професора Романа Даниловича Ляха, який доклав чимало зусиль для становлення черкаської наукової школи істориків-аграрників професора А. Морозова, був серед ініціативної групи організаторів перших симпозіумів та постійним учасником наступних (на жаль, у 2002 році Роман Данилович пішов із життя). Другий номер за 2001 рік приурочений до 140-ої річниці скасування кріпацтва в Наддніпрянській Україні; дев’ятий номер за 2005 рік — до 60-ї річниці Великої Перемоги та 5-ї річниці Наукового товариства істориків-аграрників; десятий номер за 2006 рік — до 100-ї річниці початку аграрної реформи П. Столипіна; одинадцятий номер за 2008 рік — до 90-ї річниці аграрної реформи П. Скоропадського тощо.

Ще одним підтвердженням наукової цінності видання стало внесення його до міжнародної наукометричної бази Index Copernicus (ICV2014:33.04) у березні 2016 року.

Index Copernicus (IC) — польська міжнародна наукометрична база даних, що включає індексування, ранжирування, реферування журналів і статей. Створена в 1999 році з метою просування досягнень науки і підтримки національного та міжнародного співробітництва між науковцями, видавцями наукових журналів і науковими організаціями, знаходиться у веденні Index Copernicus International. Index Copernicus складає власний імпакт-фактор: щорічно проводить детальну експертизу журналів включених у свою базу даних. Представляє тільки метадані статей журналу (назва, анотація, автори, ключові слова, список літератури), за бажання видавництво може публікувати посилання на повні тексти статей свого журналу.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького