У Каневі відбулося урочисте нагородження переможців VI Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Щоб привітати переможців конкурсу, у музеї Тараса Шевченка на Черенечій горі зібралося Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, очільник Черкаської ОДА Юрій Ткаченко з заступниками, голова журі цьогорічного конкурсу Дмитро Дроздовський, начальник управління науки і освіти Черкаської ОДА Валерій Данилевський, голова ради ректорів, директорів вищих навчальних закладів Черкаської області Олександр Черевко, виконувач обов’язків ректора Черкаського державаного технологічного університету Сергій Назаренко та інші почесні гості.

Юним шевченкознавцям із усієї України вручили грамоти і подарунки. Серед переможців конкурсу — і учень Черкаської гімназії №1 Ярослав Теленько, який отримав диплом першого ступеня.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич подякувала всім учасникам, педагогам, батькам та організаторам конкурсу. Врона повідомила, що 39 переможцям Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка призначаються стипендії Президента України. 

До присутніх звернувся і очільник Черкаської області Юрій Ткаченко. Він повідомив, що в освітніх закладах Черкащини започатковано факультатив «Шевченкознавство».

«Сьогодні символічний день єднання, адже до Шевченківських місць приїхали представники з різних міст України. Ми об'єднуємося разом у нашій любові до України та українського слова. Також сьогодні День Європи. А Тарас Шевченко є одним із найвизначніших українських письменників європейської траєкторії. Збіг є символічним», — наголосив голова журі конкурсу Дмитро Дроздовський.

На святі виступали і колективи області. Опісля владці та гості вшанували пам'ять Великого Кобзаря та поклали квіти до його могили на Чернечій горі. Вшанували і Олексу Гірника, який у 1978 році біля могили Шевченка здійснив самоспалення за незалежність України.

 

Джерело: УНН-Центр